Zdravo mršavljenje - Ostani Fit

Proces mršavljenja može biti frustrirajuć i naporan zbog čega mnogi odustaju od tog cilja. Jedan od najvećih problema je to što mnogi gube kilograme, ali ne vide nikakve promjene na svom tijelu.

Međutim, jednom kada naučite mehanizme pomoću kojih tijelo sagorijeva višak tjelesne masti, razumjet ćete zašto gubitak kilograma nije nužno vezan uz gubitak masnoće. Isto tako, brojka na vagi ne bi trebala biti pokazatelj rezultata koje ste postigli mršavljenjem.

Gubitak kilograma nije isti koncept kao i gubitak tjelesne masnoće. Mnogi žele smršavjeti zbog kilaže, no nekima brojka na vagi nije važna, već samo žele vidjeti promjene u svom izgledu. Brojka koju pokazuje vaga je težina tijela, odnosno težina vaših mišića, kostiju, organa i masnoće.

Isto tako, veliki dio vaše tjelesne težine je voda koja čini gotovo 60% našeg organizma. S obzirom na to da vašu tjelesnu težinu čine mišići, ako gubite kilograme, ali ne i tjelesnu masnoću, vjerojatno gubite na mišićnoj masi. To znači da ne radite vježbe kojima jačate mišiće i ne unosite dovoljno kalorija.

NEDOVOLJAN UNOS KALORIJA

Iako mnogi preporučuju niskokaloričnu prehranu, to može dovesti do gubitka mišićne mase. Ako ne unosite dovoljno kalorija, vaše tijelo razgrađuje mišićno tkivo i koristi ga kao izvor energije. Isto tako, manjak kalorija u prehrani uzrokuje promjene u metabolizmu.

Te promjene smanjuju djelovanje hormona štitnjače, što može usporiti proces sagorijevanja masnoće. Istovremeno se u organizmu izlučuje kortizol, odnosno hormon koji negativno utječe na metabolizam i usporava sposobnost tijela da sagorijeva masno tkivo. Prema tome, čak i ako trenirate, ali ne jedete dovoljno, gubit ćete na mišićnoj masi.

Važno je da kalorije koje unosite potječu iz koja je bogata proteinima. Proteini potiču rast mišića, a uz vlakna mogu pomoći u kontroliranju unosa kalorija te potaknuti mršavljenje. Neki od izvora proteina su piletina, riba, jaja i mahunarke, dok su voće, povrće i žitarice bogati izvori vlakana.

Isto tako, preporučuje se unos minimalno 0.8 grama proteina po kilogramu tjelesne težine svaki dan, a ako želite povećati mišićnu masu potrebno je unijeti 1.2-1.7 grama proteina dnevno po kilogramu tjelesne težine. Naravno, ovo su općenite smjernice jer potreba za proteinima ovisi o vašoj dobi, spolu, intenzitetu aktivnosti te mnogim drugim faktorima.

Kalorije - Ostani Fit

TRENING SNAGE ZA VEĆU POTROŠNJU MASTI

Jedan od najboljih načina da izgubite tjelesnu masnoću je kombinacija pravilne prehrane s dovoljnim unosom kalorija i treninga snage. Time ćete izgubiti tjelesnu masnoću, ali ne i mišiće.

Jačanje mišića također vam pomaže da izgubite tjelesnu masnoću jer je mišićno tkivo metabolički aktivno, odnosno tijelo troši energiju kako bi ga izgradilo. To povećava brzinu vašeg metabolizma tijekom mirovanja, što znači da vaše tijelo sagorijeva kalorije čak i kada ne trenirate.

ZABORAVITE NA BROJKU NA VAGI

Bolji način za mjerenje napretka od brojke na vagi je odjeća. Ako konačno stanete u hlače koje prije niste mogli odjenuti, znači da napredujete.

Isto tako, svoj napredak možete pratiti mjerenjem opsega pojedinih dijelova tijela krojačkim metrom (nadlaktice, prsa, struk, bokovi), a koristan alat je i fotografiranje svakih nekoliko tjedana kako biste na slikama mogli vidjeti rezultate svojeg truda.