Yo-Yo efekt - Ostani Fit

Budući da je izgradnja skladnog i mišićavog tijela te životnog lifestyela temeljenog na zdravoj prehrani i treningu danas “must have”, nerijetko dolazi do yo-yo efekta kao posljedice takvog načina života.

Riječ je o čestim promjenama tjelesne težine i postotka tjelesne masti uzrokovanim naglim promjenama u prehrani ili metaboličkoj te hormonalnoj razini u tijelu. Nastaje kao posljedica pokušaja postizanja toliko željenog ideala kao što je savršeni “six pack” ili “gluteus iz snova”, što je potpuno pogrešan pristup konceptu zdrave prehrane i treninga jer je podređen isključivo kratkoročnim ciljevima. A ostvarenje takvih, prilično površnih ideala dovodi do puno većih problema, koji se manifestiraju u kasnijoj dobi kada počinjemo više voditi računa o našem zdravlju.

ŠTO BRŽE SKINEŠ KILOGRAME, BRŽE IH VRAĆAŠ!

Ovakav ciklus gubljenja i dobivanja kilograma negativno utječe na krvni tlak, razinu kolesterola te šećera u krvi, a prema posljednjim istraživanjima povećava i rizik od srčanih oboljenja te srčanog udara.

Također, osobe koje se odluče za tako rigorozne dijete jednakom brzinom vraćaju kilograme te na kraju budu deblji od onih koji odaberu “teži” put postupnog skidanja kilograma.

Dakle, shema je jednostavna – što brže izgubite kilograme, brže ćete ih vratiti! Uz to, velika je vjerojatnost da ćete dobiti još koji kilogram više u odnosu na početnu težinu.

Percepcija - Ostani Fit

KLJUČ JE U PERCEPCIJI

Uzrok yo-yo efekta je kod većine pojedinaca psihičke naravi budući da vjeruju da se mogu vratiti starom načinu života jednom kad postignu željenu težinu. Dakle, cilj zdrave prehrane i treninga nije pokazivanje lijepog tijela na plaži, već uistinu razvoj jednog novog životnog stila koji će vam osigurati zdrav, ugodan i dug život.

Upravo zbog toga ljudi prvo trebaju prestati izjednačavati pojam dijete i pravilne prehrane. Dijeta označava nešto kratkoročno, ograničavajuće pa čak i negativno iskustvo do postizanja cilja.

Pojam pravilne prehrane označava pozitivni, disciplinirani i motivirajući način razmišljanja o svom tijelu, zdravlju i načinu života. Dok god se trening i prehrana doživljavaju na taj način , yo-yo efekt će mnogima biti uobičajena pojava i potencijalno uzročnik mnogih bolesti u kasnijoj dobi.

Zdravlje Srca - Ostani Fit

UTJECAJ YO-YO EFEKTA NA ZDRAVLJE SRCA

Tako i dolazimo do studije objavljene u časopisu Circulation, koje je provela Američka udruge za srce, a koje pokazuje povezanost velikih promjena u težini, tlaku, razini kolesterola i šećera u krvi s pojavljivanjem različitih oblika srčanih oboljenja; čak i u situacijama kada se ti rezultati poboljšavaju. U usporedbi s ispitanicima koji imaju više-manje iste vrijednosti spomenutih varijabli, osobe s velikim fluktuacijama su imale skoro duplo veće šanse (40-43%) za pojavu srčanog udara ili nekog srčanog oboljenja.

Istraživanje je provedeno na 6 milijuna ispitanika bez ikakvih zdravstvenih problema sa srcem, tlakom ili kolesterolom. Ispitanicama je izmjerena tjelesna težina, šećer, tlaka i kolesterola kroz 3 mjerenja u periodu od 2005. do 2012. godine. Zatim su uzeli podatke 2015. godine i došli do zaključka da su osobe čija se težina mjenjala za više od 5% imale veći postotak ranije smrti te srčanih bolesti. Iznenađujuće, istraživanja su pokazala da nije bitno u kojem su se smjeru rezultati mijenjali: prema gore ili prema dole!

ZAKLJUČAK

Naravno, ovo ne povezuje izravno yo-yo efekt sa srčanim oboljenjima, ali ukazuje na važnost zadržavanja istih ili sličnih metaboličkih mjera za optimalno zdravlje. Neovisno o tome mjerite li ih sami ili uz stručnu pomoć, pripazite na prevelika odskakanja spomenutih mjera jer su se iste pokazale kao put do dugovječnog i zdravog života.

Mršavite polagano i zapamtite – ništa ne dolazi preko noći!

Instruktor Fitness-a Dražen Davidović