Briga o sebi - Ostani Fit

Da, prvo, iznad svoje djece, muža i vašeg posla. Što se duže ne brinete za sebe to su posljedice veće i teže za popraviti.

Kada imamo tipičnu majku koja podređuje cijeli svoj život prema djeci, neće dobiti mnogo poštovanja od svoje djece. Zašto? Zato što ne poštuje samu sebe. Njena djeca će poslužiti kao ogledalo u kojem će vidjeti svoj odraz. Takva majka će se osjećati kao žrtva, pitajući se čime je zaslužila takav tretman i zašto je nitko ne cijeni. Moguće je da će početi predbacivati svojoj djeci sve ono što je učinila za njih i što su toliko nezahvalna prema njoj.

Konstantan stres, užurbani stil života, nedostatak vremena za sebe utječe na naše fizičko, mentalno i emocionalno zdravlje. Potpuno zaboravljamo na činjenicu da nam je potrebno slobodno vrijeme u želji da napravimo više stvari odjednom. Svako da bi bio zdrav na svim razinama treba odvojiti vrijeme, ono koje će potrošiti samo na sebe i relaksaciju.

U današnje vrijeme, karijera je vrlo bitna za velik broj ljudi, radimo i poslove koje ne želimo kako bismo mogli platiti račune. Svu svoju energiju ostavljamo na poslu i do trenutka kada stignemo kući, ona je već potrošena. A kada napokon stignemo kući sa stresnog posla, moramo se pobrinuti za obitelj, djecu, kućanske poslove i ostale obaveze. Gdje je vrijeme za nas?

Većina ljudi smatra da je sebično misliti na sebe. Ironija je u tome što svojom požrtvovnošću samo štete drugima, a najviše samome sebi.

Nema ništa loše u tome ako se želimo posvetiti drugima i pomoći im, dapače. Ponekad doista pretjerani fokus na sebe može ukazivati na narcisoidnost, stoga je potrebno pronaći ravnotežu između fokusa na sebe i na druge.

Evo nekoliko načina na koje možete sebe staviti na prvo mjesto – pri čemu će dugoročno vaša obitelj imati najviše koristi.

Jedite dobro. Možete biti zdrav uzor svojoj djeci – oni slijede vaše vodstvo. Ako ne jedete dobro, neće ni oni.

Vježba. Vaša djeca trebaju vidjeti da mama cijeni njeno zdravlje i uživa u vježbanju. Možda će vaš partner biti inspiriran i vašom povećanom energijom. Čitava će obitelj imati koristi od toga da ste manje pod stresom i manje umorni.

Nagradite se. Nakon treninga nagradite se omiljenim voćnim Smoothie, nekom fit poslasticom, proteinskim palačinkama ili nekim drugim zdravim obrokom koji se uklapa u vaš plan prehrane, a istovremeno će vas razveseliti. Također, ta nagrada bi trebala biti nešto za čime tog trenutka žudite; primjerice hrana, nanošenje omiljene kreme, čitanje nekoliko stranica omiljene knjige, popijte kavu u miru na otvorenom, slušanje glazbe i sl. Ovakve nagrade nude brzo i odmah dostupno zadovoljstvo te podižu motivaciju više od ičega.

Svakodnevno odvojite najmanje 5 minuta za disanje. Zatražite malo vremena od supružnika ili prijatelja ili unajmite dadilju djeci kako biste se mogli napuniti. Ne osjećajte se krivim što brinete o sebi!

Balans - Ostani Fit

Pijte vodu. Dehidracija će dovesti do osjećaja iscrpljenosti. Da biste održali zdravlje i zdravu energiju, pobrinite se da pijete najmanje litru i pol vode svaki dan.

Izađite van. Učinite svoj brak prioritetom i izađite na neko odraslo mjesto. Povezivanje i komunikacija sa svojim partnerom korisno je za vaše zdravlje.

Kupajte se. Voda umiruje tijelo i mozak. Ulijte svoju omiljenu kupku, upalite svijeću i opustite se. Ovaj mali ritual može biti prilično nadopunjujući.

Povežite se s prijateljima. Istraživanje pokazuje da žene ostvaruju zdravstvene beneficije od prijateljstava, pa odvojite malo vremena za povezivanje s prijateljima. Ako nemate vremena za mamin noćni izlazak, razmislite o video pozivu uz kavu ili čaj. Oksitocin, naš hormon za koji se osjećamo dobro, izbija nakon porođaja, a također i za vrijeme prijateljstva.

Smijte se. Djeca se smiju oko 300 puta dnevno, dok se odrasli smiju oko pet. Čitav naš životni vijek svijetli kad se smijemo. Slušajte podcast, pročitajte šalu dana na internetu ili se samo zabavljajte i ludirajte sa svojom djecom.

Smijeh - Ostani Fit

Terapija dodirom. Osjetljivi hormoni poput serotonina, dopamina i oksitocina oslobađaju se za vrijeme dodirne terapije, poput masaže.

Budite zahvalni. Žene koje se osjećaju zahvalno imaju više energije i sreće. Stvorite dnevnik zahvalnosti i pišite u njega svaki dan. Mamama su dani dugi i puni obveza, ali godine prolaze prebrzo. Zahvalnost vam može pomoći da svaki dan malo više cijenite.

Uživajte u životu i svakom trenutku, odvojite vrijeme za sebe i svakako ćete brzo uvidjeti kako vam sve ide lakše.