Sreća - Ostani Fit

Nema puno stvari koje možemo učiniti za tijelo ili um koji imaju tako pozitivan i neposredan utjecaj. Naravno da možemo pojesti zdjelu sladoleda kad se osjećamo neraspoloženo i nakratko se osjećati bolje zbog toga, ali to ima i neke velike nedostatke; debljamo se i vjerojatno će nam se srušiti šećer nekoliko sati kasnije. Pijenje alkohola može nas u kratkom roku učiniti sretnijima, ali to ćemo jednostavno posuditi sutrašnju sreću i češće nego ne rezultirati mamurlukom i trajnim negativnim efektima.

Vježba će imati pozitivan kemijski učinak na naš mozak, smanjujući stres i poboljšavajući raspoloženje, te rezultirati dugotrajnim pozitivnim blagodatima za mozak i tijelo.

Svatko tko je ikad otišao na trčanje vjerojatno je upoznat sa sveprisutnom trkačkom euforijom, onim euforičnim smislom koji steknu nakon trčanja gdje se osjećate kao da ste na vrhu svijeta. A to dobro raspoloženje nakon vježbanja nije samo anegdotsko: Tijekom godina, znanstvena su istraživanja otkrila da, osim fizičkih blagodati poput promicanja dugovječnosti i zdrave prehrane, vježbanje zapravo pomaže pojačati vaše emocije.

Istraživači proučavaju vezu vježbanja i spoznaje već nekoliko desetljeća. Iz ovih studija proizlazi jedna uvjerljiva i neosporna istina: Vježba pojačava vaše raspoloženje jer bitno mijenja vaš mozak, i u trenutku vježbanja i naknadno iza završetka treninga.

Za početak, kad vježbate, vaš otkucaji srca se povećavaju i tijelo pumpa više kisika u mozak. Taj proces može utjecati na vašu ukupnu pozitivnost, jer su brojne studije otkrile da dobro oksigenizirani mozak pomaže u upravljanju anksioznošću i depresijom. Druga su istraživanja otkrila da vježbanje može pomoći ublažavanju depresije i anksioznosti sveukupno.

Istraživanje je također pokazalo da nakon 20 ili 30 minuta aerobne tjelovježbe, vaše tijelo oslobađa kemikalije zvane endorfin koji u interakciji s receptorima u vašem mozgu smanjuju vašu percepciju boli, što znači da ćete se više osjećati pozitivno i optimističnije tijekom naporne vježbe. Također oslobađa druge kemikalije koje poboljšavaju raspoloženje poput serotonina i dopamina, koje se mogu zadržati u vašem mozgu nekoliko sati nakon vježbanja.

Priroda - Ostani Fit

Sveučilište u Vermontu otkrilo je da samo 20 minuta vježbanja može poboljšati nečije raspoloženje i do 12 sati. Dakle, sljedeći put kad vam je muka od svega, idite na 20-minutno trčanje ili teretanu i iskoristite nagrade u sljedećih 11 sati.

“Ali sve su te kemikalije tek početak”, objašnjava Art Kramer, doktor psihologije i direktor Centra za kognitivni i mozak Zdravlje na Northeastern University.  “Na većoj razini, iako vježbanje ima one kratkotrajne blagodati mentalnog zdravlja, ono također zapravo mijenja strukturu i funkciju vašeg mozga tijekom vremena”, nastavlja on. “Opći je stav da se mnoštvo korisnih i kroničnih promjena za zdraviji mozak i um može dogoditi ako vježbate sat vremena dnevno, tri dana u tjednu.”

Na primjer, vježbanje može stvoriti nove neurone u hipokampusu, regiji mozga povezanoj s pamćenjem, učenjem i emocijama. Budući da hipokampus upravlja vašim emocijama, njegovo optimiziranje dugoročno bi vam moglo povećati vjerojatnost da ćete se osjećati stabilno. “Na tu temu postoje stotine radova koji datiraju desetljećima i desetljećima, tako da je teško sažeti sve male detalje – ali poanta je u tome da vježba utječe na vaš mozak i u trenutku vježbanja i strukturalno tijekom vremena.”

Koje su vrste vježbanja najbolje za sreću?

Iako je sva tjelesna aktivnost korisna, aerobna aktivnost (kardio vježbe poput trčanja, biciklizma ili plivanja) čini se da je najbolja za vaš mozak, mada je važno priznati da bi to tako jer je na ovom području vježbi jednostavno napravljeno više studija o aerobnoj aktivnosti. “Imamo istraživanje koje pokazuje da bavljenje jogom i tai chiom ima sličan pozitivan učinak na mozak kao aerobna tjelovježba, ali to nije ni približno toliko mnogo istraživano”, kaže Kramer, što znači da je teško dati konačan odgovor.

Radite vježbu koja vam se najviše sviđa jer ćete u stvari zapravo nešto raditi, što je uvijek bolje nego da ne radite ništa. To će, zajedno s drugim zdravim postupcima, poput spavanja, dobrog jela i odvajanja vremena za održavanje ispunjenih odnosa, pomoći u garanciji da su i vaše tijelo i mozak u sjajnoj formi u godinama koje dolaze.