Zdrava prehrana - Ostani Fit

Predrasuda da je sva zdrava hrana skupa i neukusna duboko je usađena u ljudsku svijest i prvo je potrebno razbiti taj mit. Ovo je zabluda koju prehrambena industrija kapitalizira, npr. kvinoja i leća su slične namirnice zato što su obje bogate bjelančevinama, no leća je značajno jeftinija.

Svakako postoje namirnice koje su skuplje. Organska hrana i hrana bez glutena zbog marketinga i trenda imaju višu cijenu, no na ovome ne biste trebali temeljiti svoj izbor.

Sve što hranom unosimo u organizam gradi nas i mijenja, a o tome što smo unijeli ovisi naša snaga, naše zdravlje i naš život.

Hipokrat

Prema Zakonu o hrani, hrana je svaka tvar ili proizvod prerađen, djelomično prerađen ili neprerađen, a namijenjen konzumaciji. Pojam hrane uključuje i piće, žvakaću gumu ili bilo koju drugu tvar, uključujući i vodu. Tri najvažnija principa prehrane obuhvaćaju uravnoteženost, raznolikost i umjerenost.

Hranom ljudski organizam svakodnevno dobiva hranjive tvari. Ugljikohidrati, masti, bjelančevine, minerali, vitamini i voda zastupljeni su u hrani u različitim udjelima. Hranjive tvari u hrani mogu biti esencijalne koje se unose hranomjer se ne mogu u sintetizirati u organizmui neesencijalne koje organizam može sam sintetizirati.

prehrana - Ostani Fit

Prema Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji (WHO) zdravlje je stanje potpunog mentalnog i socijalnog dobra, a ne samo odsutnost bolesti i fizičke slabosti. Da bi se zdravlje održalo u organizmu, moramo svakodnevno unositi oko 40 esencijalnih tvari, među kojima većinu osiguravaju makronutrijenti.

Neka hrana bude tvoj lijek, a lijek neka bude tvoja hrana.

Hipokrat

Zdrave masti poput omega 3 i omega 6 masnih kiselina, dobrih zasićenih i nezasićenih masti apsolutno su nužni za dobro funkcioniranje vašeg tijela i mozga. Iznimno je važno iz kojih izvora birate masti i ugljikohidrate jer su oni glavni izvor energije. Tijelu treba priuštiti ugljikohidrate iz cjelovitih žitarica poput zobi, heljde, ječma, smeđe riže, slanutka, kvinoje, raznih grahorica, sjemenki i slično.

Najveći je problem današnji stil života u kojem često pregladnite pa posegnete za prvim namirnicama koje su vam u blizini. Pod nezdravom konzumacijom hrane ubrajamo i nesvjesno prejedanje i traženje utjehe u hrani.

Hrana je naše gorivo, ako utočimo loše gorivo, nećemo baš moći najbolje voziti.

Prvo je potrebno osvijestiti prehranu, korigirati nepotrebno “trpanje” te izmijeniti svoje navike i konzumirati što manje prerađenih namirnica. Tijekom pripreme hrane treba imati na umu da namirnice pri visokoj temperaturi gube svoje nutricionističke vrijednosti.

povrće - Ostani Fit

Svatko od nas ima unutarnju intuiciju koja jako dobro zna što je tijelu potrebno i u kojim količinama. Vrijeme je da počnete slušati sebe i osigurate si najbolju kvalitetu života. Nakon konzumacije zdrave hrane osjećat ćete se energično i sretno, za razliku od nezdrave hrane nakon koje dolazi do umora i nezadovoljstva.

Glavni izgovor koji se redovito koristi je “nemam vremena”. Proanalizirajte svoj dan i osvijestite na što točno trošite vrijeme. Koliko vremena provodite za TV-om, za računalom ili gledajući u telefon? Svatko treba prvo posložiti svoje prioritete, a hrana je iznimno važan faktor koji utječe na vas i vašu okolinu.

Zdrava prehrana ne oduzima puno vremena, samo trebate svjesno birati namirnice koje su žive (neprerađene), cjelovite i sezonske (svježe).

Za početak, izbacite od ovog trenutka slatkiše, grickalice, proizvode od bijelog brašna i proizvode pune aditiva. Nakon što tijelo prođe čišćenje, za otprilike tjedan dana, vidjet ćete koliko snage imate i koliko zdravlje uljepšava život.

balansirani obrok - Ostani Fit

Nemojte zaboraviti da je voda sastavnica svih živih bića i nezamjenjiv sastojak hrane. Voda je iznimno važan faktor za normalno funkcioniranje ljudskog organizma. Sudjeluje u svim biokemijskim reakcijama u organizmu čovjeka te štiti dijelove tijela od udaraca. Čini otprilike 60 – 70 % tjelesne mase odraslog čovjeka, a kod djece i nešto više. Voda je neophodna za život i zdravlje stoga posebnu pozornost posvetite tome da uzimate dovoljnu količinu vode ovisno o svojoj trenutnoj kilaži.