male plank - Ostani Fit

Izometrična vježba čvrstoće trupa koja uključuje mirno održavanje položaja sličnog skleku zove se plank.

Ovo je jedna od najpopularnijih vježbi diljem svijeta jer istovremeno djeluje na sve mišićne grupe u tijelu. Naime, plank jača trbušnjake, leđa, ramena i stražnjicu te tetive.

Tijekom držanja planka težina tijela raspoređuje se na podlaktice, laktove i nožne prste, a postoje i različite varijacije poput bočnog i obrnutog planka.

Ova vježba obično se koristi u pilatesu i jogi, no zbog svoje efikasnosti česta je u boksu i drugim sportovima.

plank - Ostani Fit

Ako ste tek početnik, plank možete izvoditi i na koljenima dok ne steknete potrebnu snagu. Nakon što uvježbate stabilnost, pređite u takozvani produženi plank za koji koristite podlaktice, laktove i nožne prste.

Pravilan plank odradit ćete ako budete zauzeli poziciju u kojoj su laktovi i šake točno ispod ramena. Obratite pažnju da su vam ramena u aktivnom položaju, odnosno da ne propadaju prema ušima.

Kralježnicu držite u neutralnom položajute kukove u ravnini. Često u lošoj izvedbi vidimo kako kukovi ili propadnu ili su previsoko pa posebnu pozornost obratite na njih kako biste izbjegli tu pogrešku.

Glava vam se treba nalaziti u produžetku kralježnice kao kod uspravnog stava.

plank vježba - Ostani Fit

Guinnessova knjiga rekorda navodi da je rekord najduljeg planka 8 sati i 1 minutu, a postavio ga je kineski policajac Mao Weidong 14. svibnja 2016. Noumirovljeni marinac George Hood srušio je njegov rekord u lipnju 2018. držeći plank 10 sati, 10 minuta i 10 sekundi.

  • Pogledajte 10 najčešćih grešaka kod izvedbe plank vježbe: