Ozljeda i Bol - Ostani Fit

Bol

Jao! Poskliznuli ste se davno na ledu i rame vas boli. Bavili ste se sportom i ozlijeđeni ste. Probudili ste se prilično bolno od operacije, opekli ste se na vruću tavu.

To su sve primjeri akutne boli – boli koja se obično javlja iznenada i nestaje kad se pronađe uzrok i liječenje ili nakon što tijelo ima vremena za zacjeljivanje. Iako pokušavate izbjeći bol, to je korisno upozorenje. Bol vam govori da se s vašim tijelom nešto događa – da će vam možda pomoći i trebati u budućnosti da pazite više na ledu, da obraćate više pozornosti na svoju formu i da si ostavite dovoljno vremena za oporavak nakon operacije ili da stignete u bolnicu na vrijeme.

Po čemu se akutna bol razlikuje od kronične boli?

Bol se obično smatra akutnom kada traje manje od tri mjeseca. Na primjer, akutna bol obično počinje iznenada kao odgovor na ozljedu – rez, modricu, opekotine, slomljenu kost ili istegnuti mišić. Akutna bol može biti uzrokovana i vrućicom ili infekcijom, porođajnim kontrakcijama i menstrualnim grčevima.

Bol koja traje tri mjeseca ili duže smatra se kroničnom boli, a može je uzrokovati stanjima kao što su artritis, problemi s leđima, šindre, migrene i neuropatija (stanje koje može biti posljedica dijabetesa i uzrokovati utrnulost ili trnce, osjećaj lupanja ili slabost mišića).

Ponekad akutna bol postaje kronična. Sportska ozljeda koja se ne dijagnosticira i ne liječi pravilno može dovesti do dugotrajnog oštećenja zglobova ili mišića. Određene ozljede mogu prouzročiti oštećenje živaca što dovodi do neprestane boli. Čak i postoperativna bol koja se ne prati ispravno može dovesti do kronične boli. Dakle, važno je da se akutna bol precizno dijagnosticira i učinkovito liječi.

Kako se liječi akutna bol?

Često se akutna bol može suzbiti s lijekovima bez recepta, poput aspirina ili acetaminofena. Istegnuti gležanj ili druga manja ozljeda mišićno-koštanog sustava često će dobro reagirati na: masažu, odmor, led, kompresija.. Lijekovi protiv boli mogu se koristiti i za određene vrste ozljeda.

Ponekad akutna bol zahtijeva snažnije liječenje poput opioida, lijekova koji potiču oslobađanje dopamina – kemikalije u mozgu koja smanjuje percepciju boli. Opioidi, poput fentanila, oksikodona i morfija, često su potrebni za suzbijanje boli uzrokovane velikom operacijom, poput zamjene koljena ili traumatične ozljede, poput ozbiljne opekotine ili slomljene kosti. Važno je da liječnici anesteziolog budu uključeni u planove za upravljanje bolovima koji zahtijevaju opioide zbog potencijalnih nuspojava i rizika od ovisnosti.

Akutna bol je česta kod djece i tinejdžera koji su ozlijeđeni dok se bave sportom. Liječnici anesteziolozi koriste mnoge iste tretmane za ove mlade pacijente, propisujući opioide samo u slučaju kada drugi tretmani ne rade – i uz strogi nadzor.

Za liječenje boli postoji mnogo načina osim lijekova, a liječnici mogu savjetovati pacijente; i savjetovati se s drugim liječnicima i zdravstvenim radnicima kako bi se razvio plan njege. Na primjer, liječnik može raditi s fizikalnim terapeutom kako bi koordinirao fizikalnu terapiju zbog sportske ozljede pacijenta, ili se može savjetovati s onkologom kako bi se pomoglo u upravljanju boli uzrokovanom pacijentovim karcinomom ili liječenjem karcinoma.

Ozljeda

Sama riječ dovoljna je da osjetite strah u srce bilo kojeg sportaša. Nalazimo se u našem fitnes utoru, postavljamo osobne rezultate i vidimo rezultate, samo da bismo se iznenada zaustavili od neočekivane boli.

No umjesto da budemo depresivni zbog teretane koja nam nedostaje, možemo iskoristiti ovu priliku kako bismo analizirali zašto se ozljeda dogodila i kako osigurati da se ne ponovi.

Ozljeda na vježbanju može se dogoditi svakome, bez obzira na vaše iskustvo ili razinu kondicije. Čak i hodanje može uzrokovati ozljede.

Ali možete značajno smanjiti rizik od ozljeđivanja slijedeći određene upute i opažanje svog tijela.

Uobičajene ozljede rada

Ljudi se povrijede na sve načine dok rade. Uobičajene ozljede na treningu uključuju:

Povlačenje mišića i naprezanje

Uganuti gležanj

Ozljeda ramena

Ozljede koljena

Potkoljenica potkoljenice

Tendinitis

Izokretanje zgloba ili dislokacija

Sprječavanje ozljeda kod vježbanja

Postoje jednostavni koraci koji vam mogu pomoći da ostanete bez ozljeda tijekom treninga.

Ali prvo, obratite pozornost na ovo opće pravilo. Ako ste žena starija od 55 godina, prije početka vježbanja provjerite kod svog zdravstvenog radnika. Tada ćete biti sigurni da ste dovoljno zdravi za vježbanje. Isto se odnosi na muškarca starijeg od 45 godina ili na osobu s bilo kojim medicinskim stanjem.

Evo upute za izbjegavanje ozljeda tijekom vježbanja:

Zagrijavanje i hlađenje. Svaki trening trebao bi započeti zagrijavanjem i završiti razdobljem hlađenja. Zagrijavanje pomaže vašem tijelu da se pripremi za vježbanje. Postupno povećava otkucaje srca i labavi mišiće i zglobove. Nekoliko načina zagrijavanja:

Vozite bicikl za vježbanje

Uže za preskakanje

Trčanje na mjestu 5 do 10 minuta

Nakon „hladnog rada“ važno je da se ritam otkucaja polako vraća u normalu. Hodanje 5 do 10 minuta nakon što vježbate jedan je način da se ohladite.

Istezanje. Radite dinamično istezanje prije i poslije vježbanja. To će pomoći povećati fleksibilnost. Istraživanja su u sukobu oko toga može li pomoći i u sprečavanju ozljeda. Najbolje je istegnuti se nakon što se ugrijete i ohladite.

Kada započnete rutinu vježbanja ili započnete novi program vježbanja, počnite polako. Zatim postupno izgradite intenzitet, trajanje i učestalost.

Ne gurajte se prejako. Kako se vaše kondicijske sposobnosti povećavaju, moći ćete se više izazivati.

Rasčlanite svoj trening. Nemojte pretjerano koristiti jedanu skupinu mišića. Često ponavljanje istih pokreta mišića može dovesti do prekomjerne upotrebe i ozljeda koje se ponavljaju, poput potkoljenica i tendinitisa potkoljenice. Nekoliko načina kako prilagoditi svoju vježbu:

Trčanje prvog dana.

Dižući utege na drugi dan.

Plivajte ili vozite bicikl treći dan.