Mršavljenje - Ostani fit

Kad odluče izgubiti višak kilograma, mnogi često odabiru razne dijete, posebne skupe tretmane ili intenzivno vježbanje kako bi smršavili.

Rijetki su oni koji kombiniraju treninge s prehranom i kao dodatni napad na masnoće koriste neki od tretmana za mršavljenje, a to je najučinkovitija kombinacija. Drugim riječima, ako želite maksimalne i brze rezultate, morate kombinirati sve elemente.

Nažalost, ne postoji rješenje za mršavljenje preko noći, zato se naoružaj te strpljenjem i krenite hrabro u najbolju verziju sebe. Prvo se zabavite kreiranjem rasporeda što ćete točno i kada raditi. Ako nemate unaprijed određeno vrijeme za treninge u svom rasporedu, moguće je da ćete ih vrlo lako odgoditi svima poznatom rečenicom „Sutra ću.“

Isto vrijedi i za prehranu.Ako ne odredite što ćete i kako jesti,dovodite se u rizik da sami sebi kažete „Ma samo ću još ovo pojesti.“ Tako dan za danom odgađate ulazak u rutinu i disciplinu koji su jedini način za zdravo i efikasno mršavljenje.

mršavljenje - Ostani Fit

Danas postoje mnogobrojne dijete poput DASH dijete, dijete 8 sati, ketogene dijete itd. Slobodno ih sve isprobajte, ali možete se i odmah odlučiti za dugoročno najbolje rješenje i krenuti sa zdravom prehranom dok vam ne postane svakodnevna navika.

To ne znači da nikada više nećete pojesti svoj najdraži kolač, čips ili popiti gazirani sok, nego da ćete 90% svog tjednog unosa hrane bazirati na zdravom unosu. Kako ne biste tijekom tjedna prečesto unosili namirnice koje će imati kontra efekt na vaš trening i ostali tjedni unos hrane, odredite jedan dan u tjednu kada ćete uživati u svojim najdražim slasticama ili masnoćama. Tako ćete lakše tijekom ostatka tjedna paziti na svoj unos hrane kako biste taj jedan dan uživali bez grižnje savjesti.

Za dodatan poticaj, možete voditi dnevnik treninga i prehrane u kojem ćete preuzeti kontrolu nad svojim napretkom. Teško je napisati i vidjeti potvrdu svog neuspjeha crno na bijelo: „Danas, isto kao i jučer, nisam vježbao i pojeo sam 3 kolača.“ Bit će vam u cilju ponosno zapisati kako ste uspjeli u svom naumu i to će vam biti dodatna motivacija.

Treninge možete raditi i od kuće pa se ne morate nužno učlanjivati u teretanu, no ako mislite da bi vas plaćanje ili odlazak na grupni trening dodatno motivirali, svakako učinite baš to.

Ukratko, radite što god vam padne na pamet da će vas dodatno motivirati i pokrenuti.

Ako želite, možete uzeti i nekoliko privatnih sati s trenerom kako biste naučili što točno trebate raditi u teretani. Svakako odredite koliko puta tjedno ćete trenirati, a mi vam predlažemo 3 do 4 puta tjedno po sat vremena. Najvažnije, koji god način izabrali, držite se odlučenog dok vam rezultati sami ne postanu motivacija.

Uvedite i redovite šetnje pa umjesto da se vozite automobilom ili gradskim prijevozom, izaberite hodanje. Možete ujutro ili navečer u šetnju ponijeti slušalice i slušati omiljenu glazbu,audioknjigu ili podcast, bilo što što će vas zabavljati i dodatno motivirati dok šetate gradom ili prirodom.

dijeta - Ostani Fit

Koji god način za povećanje vaše dnevne aktivnosti izabrali, svakako se pobrinite i za dobar odmor. Spavajte barem 7 sati na kvalitetnom madracu i jastuku te se potrudite ići na spavanje što češće u isto vrijeme.

Izbjegavajte stres, naučite se opustiti i umirite nekontrolirane burne misli tako što ćete prije spavanja čitati knjigu, popiti umirujući čaj itd.

Nakon što steknete rutinu zdravog unosa prehrane, vježbanja i odmora, osjećat ćete se energičnije i veselije, a kvaliteta vašeg života drastično će porasti.