medicnska dijeta - Ostani Fit

Kardiolog Herman Tarnower osmislio je za svoje pacijente dijetu za koju je tvrdio da je odlično rješenje jer su konvencionalne dijete prespore te komplicirane za većinu. Knjiga koju je izdao 1978. godine i dan danas nalazi se među najprodavanijim knjigama o prehrani.

Tarnower je naglašavao kako je potrebno smanjiti mogućnost izbora namirnica kako bi se dijetu moglo što lakše pratiti i tako je nastala medicinska ili bolnička dijeta. Pod istim nazivom ubraja se i narančina dijeta jer imaju iste principe i vrlo su slične.

Dvotjedni strogi režim niskokalorične hrane temelji se na kombinaciji citrusnog voća, proteinskog kruha, krekera, čaja, kave, jaja, mesa, ribe te povrća. Izbjegavaju se biljna ulja, orašasto voće, sjemenke, banane, krumpir i mahunarke.

Dobrodošli su začinsko bilje, sol, papar, ocat i soja umak te se preporučuje unos veće količine vode, ovisno o vašoj kilaži. Konzumacija alkohola, maslaca, šećera i mliječnih proizvoda potpuno je zabranjena.

začini - Ostani Fit

Dijeta je osmišljena tako da se mora strogo pratiti kako bi se dobio najbolji rezultat. Brzo se proširila i postala vrlo popularna upravo zbog svoje učinkovitosti. Osim što pomaže pri gubitku viška kilograma, ona dodatno pročišćava organizam, jača imunitet i poboljšava rad probavnog sustava.

Kombinacija bjelančevina, masti i ugljikohidrata koji se nalaze na jelovniku potiče sagorijevanje masti i ubraja se u visokoproteinsku i niskougljikohidratnu dijetu što vas može dovesti do stanja ketoze.

U ketogenoj dijeti unos ugljikohidrata drastično je snižen stoga tijelo umjesto ugljikohidrata troši masnoće kao primarni izvor energije. No kalorijski unos kod ketogene dijete nešto je veći, stoga su tijekom držanja medicinske dijete moguće pojave glavobolje, mučnine, slabosti, umora te konstipacije.

Ova dijeta sastoji se od tri obroka, bez međuobroka, s unosom 1000kcal na dan, što je vrlo nizak unos kalorija.

Ne preporučuje se djeci, adolescentima, dojiljama,osobama s bolestima srca, krvnih žila, bolestima jetre te bubrežnom insuficijencijom, osobama starije dobi, rekreativcima i sportašima.

No organizam može normalno funkcionirati ako se unosi dovoljno vitamina i minerala iz voća i često se provodi prije operacija.

Doručak u narančinoj dijeti svaki dan je isti. Naranče su voće prepuno pektina i vitamina C. Nisko su kalorične, nemaju masnoća i imaju u prosjeku 3.1 gram vlakana, a vlakna vežu vodu u organizmu te čuvaju zdravlje probavnog sustava. One su svojevrsni energetski stimulans.

Nutritivna vrijednost u 100 grama:

  • 47 kalorija,
  • 0.1 gram masti,
  • 12 grama ugljikohidrata,
  • vitamini A, C i B6,
  • 0.9 grama bjelančevina,
  • kalij, kalcij, magnezij i željezo.
naranča - Ostani Fit

Narančina dijeta može se držati maksimalno tri puta po pet dana ili manji broj ciklusa ako želite izgubiti manji broj kilograma. Ako i poslije tri ciklusa imate višak koji biste htjeli skinuti, obvezno napravite pauzu od 15 dana prije novog ciklusa.