Kalorije - Ostani Fit

Korekcija kalorijskog unosa se vrši nakon tjedan dana nakon što vidite rezultate vaše prehrane koju ste ranije odredili.

Ako stagnirate na gubitku viška kilograma: 

Kako bi krenuli mršavjeti potrebno je na dnevnoj bazi unositi manje kalorija. To ćete učiniti prvenstveno kroz smanjivanje ugljikohidrata. Stoga, ako je vaša dnevna potreba 2500 kcal, vi ćete narednih tjedan do dva, unositi svaki dan između 2000-2250 kcal. 

Ako ste se udebljali: 

To znači kako vam je procijenjeni nivo dnevnih energetskih potreba previsok ili ste slučajno konzumirali više od procijenjenog nivoa (kuhinjska vaga i mjerenje hrane je izuzetno važno). Ono što vam je sad potrebno je mala korekcija u vašoj prehrani – smanjiti kalorijski unos. 

Ako ste izgubili između 0.5-1 kg tjedno: 

Procjena kalorijskog deficita je točna i mršavite idealnom brzinom. Pola kilograma do kilogram manje, na tjednom nivou, je odlično. Nastavite unositi taj broj kalorija svaki dan sljedećih tjedan do dva, odnosno do kad se mršavljenje ne zaustavi. 

Ako ste izgubili više od 1 kg tjedno: 

Ako gubite kilogram i pol ili više tjedno, više od dva tjedna za redom onda možda mršavite prebrzo, i procjena dnevnih energetskih potreba je preniska. Ovakvi rezultati mogu biti normalni jedino za natprosječno pretile osobe, posebno na početku. Ako spadate u ovu kategoriju i mršavite ovakvom brzinom onda ovaj dio ignorirajte. 

Ako ne spadate u kategoriju natprosječno pretilih, a ipak mršavite ovom brzinom više od nekoliko tjedana za redom ono što treba uraditi je dodati 250-300 kalorija dnevnom unosu i ponovno pratiti što se događa s vašom tjelesnom težinom. 

Male, postepene promjene kod unosa kalorija su najsigurniji način koji uvijek treba biti korišten i to sve s jednim ciljem, kako bi mršavljenje bilo sigurno, zdravo i produktivno, kako ne bi gubili mišićnu masu već samo masno tkivo.

Pridržavanje zdrave prehrane je uglavnom stvar vašeg izbora i vaše volje.

Slatkiši - Ostani Fit

Nemojte kupovati ono što ne bi trebali jesti!

Točno znate što bi trebali, a što ne bi trebali jesti. Jel čokolada za vas velik problem? Ako jest, onda ju nemojte imati u blizini. Najbolji način izbjegavanja takve hrane jest da ju uopće ni ne kupujete. Daleko od očiju, daleko od srca. 

Jedite manje obroke, a češće 

Broj obroka nema nikakvog utjecaja na brži metabolizam i time na brže mršavljenje. Veći broj obroka se preporučuje iz razloga kontrole, ako znate kako ćete za dva-tri sata opet jesti, manje su vjerojatnosti kako ćete posegnuti za nečime izvan vašeg potrebnog unosa, također su manje šanse kako ćete se prejesti. Vaš cilj treba biti točan unos potrebnih kalorija, ni više ni manje, a na koliko obroka ćete ih rasporediti ovisi samo o vama. 

Kupite, planirajte i pripremite obroke unaprijed 

Kada su vam jela spontana, svašta se može dogoditi. Kad ne mjerite hranu pojest ćete ili daleko više iznad granice održavanja ili daleko manje. Prehrana koja ne prati ove korake je samo nagađanje koliko kalorija ste stvarno konzumirali i obično dovodi do lošijih ili nikakvih rezultata. Želite li stvarno mjerljive rezultate iz tjedna u tjedan onda kupite digitalnu kuhinjsku vagu, mjerite hranu i pridržavajte se vašeg potrebnog kalorijskog unosa. 

Oni koji ne mogu tako raditi trebali bi se potruditi i raditi to što je češće moguće kako bi dobili uvid u to koliko im je hrane zapravo potrebno. Isplanirajte sutrašnji doručak, ili sve obroke za sutra, ili obroke za cijeli tjedan, nije bitno. Planirajte i planirajte, to je najbolji savjet za pridržavanje prehrani i ostanku na putu prema skidanju masnih naslaga koji postoji. Iskoristite ga. 

Jedite Polako - Ostani Fit

Jedite polako 

Osjećaj sitosti zahtjeva vrijeme. Vašem mozgu treba vremena kako bi registriralo hranu koju jedete i kako bi vam pružio osjećaj sitosti. Usporite i spustite vilicu između zalogaja, sporije žvačite. Ne morate jesti kao usporeni film, ali dajte sebi i vašem tijelu više vremena i nemojte žuriti s obrokom. Ako jedete brzo, onda ćete vrlo vjerojatno pojesti više sve dok vaše tijelo i mozak napokon ne shvate da ste siti. 

Pijte vodu uz jelo 

Nemojte čekati kraj jela, već vodu pijte i tokom njega. Tako ćete brže biti siti i nećete više jesti, a pored toga jest ćete i sporije čime pomažete upotrebi gore navedenog savjeta. 

Koristite manje tanjure, uzimajte po pola porcije 

Ovaj savjet je malo smiješni, ali ako funkcionira onda ga iskoristite.