Disciplina - Ostani Fit

Disciplina nisu pravila, propisi ili kazne. To nije poštivanje, poslušnost ili izvršenje. Nije kruto, niti dosadno. Ne morate uvijek raditi jednu te istu stvar.

Nije nešto što vam drugi čine. To je nešto što činite za sebe. Možete dobiti upute ili upute iz jednog ili više izvora, ali izvor discipline nije vanjski. On je unutarnji.

Ona nije poslušnost tuđih standarda da bi se izbjegla kazna. Ona je učenje i primjena namjernih standarda za postizanje svojih smislenih ciljeva.

Disciplina je izbor. Tvoj osobni izbor. Izbor je odluka. Još bolje, sve vaše odluke.

Bitno je shvatiti koje je razlika između discipline koja je diktirana izvana i ona koja je iznutra na dubljoj razini. Ona koja je iznutra je vaš ulaz u bolji život. Ona koja je izvana je privremena, jer nije naša, tuđa je.

Budući da je disciplina izbor i učimo kako postići veću i bolju disciplinu, to nam daje smjernicu što disciplina čini za nas i zašto je želimo.

Učimo kako doći do višeg i boljeg izbora. Viših i boljih opcija. Viši i bolji standardi. Više i bolje vještine. Viša i bolja fleksibilnost.

Kad disciplinu shvatite kao izbor, vi imate kontrolu, a ne bilo tko ili bilo što drugo. Više discipline, više izbora, više kontrole. Manje discipline, manje izbora, manje kontrole.

Upotrijebimo uobičajeni primjer:

Želim ustati u 4:45 i vježbati. Imam sina od četiri mjeseca koji se obično probudi u 6:00 ujutro i koji treba puno vremena i pažnje. Moram se pobrinuti za njega, napraviti kavu, pripremiti se i otići na posao do 7:30 ujutro.

Zato moram vježbati prije nego što se on probudi, izborom i odlukom stavljam alarm u 4:45.

Alarm se isključi, biram disciplinu, ustajem, vježbam, budim sina, volim ga i odlazim na posao.

To je vaša prva pobjeda dana, dodatna nagrada je jasan um,  te se možete usredotočiti na svoje sljedeće prioritete znajući da je vježba gotova i da ne morate „naći vremena“ da to nadoknadite kasnije.

Vi kontrolirate sebe i svoj dan. Čak se možete i nagraditi za doručak ili ručak, jer ste naporno vježbali.

Ali što ako ne odaberete disciplinu?

Alarm se ugasi, izaberem spavanje kao i svako jutro prije, probudim sebe, probudim sina, još uvijek volim njega, sebe malo manje zbog osjećaja krivnje i odlazim na posao.

Dovodimo se u psihičko i emocionalno razočaranje u sebe, jer nismo ustati i vježbali. Krenemo razmišljati i umovati kada možemo nadoknaditi trening. Večeras? Previše smo zauzeti, prekasno nam je, previše umorni.. Sutra? Koji bi trebao biti slobodan dan za druženje s obitelji. Dublje upadamo u razočaranost i rastrojenost. Nemamo kontrolu, stres se podiže, ulazimo u fazu razdraženosti, disciplina još više blijedi, pa donosimo impulzivne odluke o prehrani na ručku i večeri. Ulazimo u začarani krug razočaranja.

Zvuči poznato?

Disappointment - Ostani Fit

Dva gore opisana scenarija prevode se na bilo koji scenarij u bilo kojem okruženju. Kad održavamo svoju osobnu disciplinu, svoj izbor, zadržavamo kontrolu nad sobom i nad kretanjem kroz svoje okruženje.

Kad izgubimo svoju osobnu disciplinu, također i svoj izbor, dajemo kontrolu drugim ljudima, vanjske okolnosti i neizbježnu nasumičnost života. Lebdimo i postajemo žrtve okolnosti.

Više discipline, više izbora, više kontrole. Bolje opcije. Viši standardi. Poboljšana vještina. Veća fleksibilnost.

Manje discipline, manje izbora, manje kontrole. Manje opcija. Niži standardi. Neadekvatna vještina. Manja fleksibilnost.

Promatrajte sebe tijekom dana. Promatrajte druge ljude. Zapisujte što ste primijetili, o čemu ste razmišljali i kakav vam je osjećaj iza discipliniranog dana i onoga koji smo pustili da nas kontrolira. Vrlo je jednostavno ako to tako odlučite.

Pročitajte kako ostati i postati motiviran.

Motivacija i disciplina su usko povezane. Izađite, aktivirajte se i obavite posao.