Dijeta 8 sati - Ostani Fit

Od malena nas uče da je doručak najbitniji obrok u danu, ali svatko od nas je drugačiji i ima unikatne potrebe i navike, kako hranjenja, tako i buđenja.

Mnogi ne mogu doručkovati odmah ujutro nakon buđenja, jednostavno nemaju apetit čim izađu iz kreveta. Ako još umjesto doručka imaju ritual ispijanja kave, tek tada nemaju apetit jer kava dodatno zatvara.

Naravno, postoje i oni koji ne mogu dočekati da ujutro doručkuju. Kojoj god skupini pripadali, možete isprobati ovu dijetu i sigurno ćete se ugodno iznenaditi rezultatima.

Osnovna pravila dijete su da u periodu od 8 sati jedete, 16 sati ne jedete,a vjerojatno od tih 16 sati posta 8 sati spavate. Npr. ujutro odgodite doručak, večerajte malo ranije ilezite na vrijeme, ali u principu vi birate kada vam najviše odgovara period hranjenja i period posta.

U periodu od 8 sati tijekom kojeg jedete možete konzumirati što god volite i to koliko god želite. Naravno, savjetujemo da budete razumni. Izbjegavajte margarin, ulje, majonezu te industrijski prerađene proizvode.

Zdrave namirnice su uvijek najbolji izbor jer o njima ovisi kvaliteta vašeg života. Ako u periodu kada jedete pazite što unosite, sigurno ćete imati još bolje rezultate.

No nakon tog perioda nema nikakvo gunosa kalorija niti grickanja, možete jedino piti nezaslađeni čaj, kavu i vodu. Pripazite na sokove, gazirana pića i alkohol jer i oni sadrže kalorije.

Savjetujemo da vam zadnji obrok ne bude kasnije od 3 sata prije spavanja, kako bi se organizam mogao odmoriti umjesto da prerađuje hranu dok spavate. Ovu dijetu možete primjenjivati samo 3 dana u tjednu i rezultati će biti vidljivi jer ćete smanjiti tjedni unos kalorija.

Osmosatna dijeta potiče rad mitohondrija, a oni su odgovorni za energiju u svim stanicama. Za vrijeme ove dijete stanice se ubrzano obnavljajušto utječe nazdravlje, smanjuje rizik od bolesti i usporava starenje.

Neprestanim unošenjem hrane tijelo se zatrpava nepotrebnim kalorijama i aktivira se inzulin čija je svrha stabilizirati razinu šećera u krvi.

Grickanjem i jedenjem tijekomcijelog danabez reda inzulin radi non-stop, što na kraju dovodi do gomilanja masnih naslaga na tijelu i dijabetesa.

Osmosatna dijeta zahtjeva disciplinu i svjestan unos hrane.Moguće je da ćete u početku biti gladni u periodu kada ne jedete i zbog toga unijeti previše kalorija za vrijeme perioda hranjenja. Zato pazite da jedete polako i svjesno.

Trik kojim se možete poslužiti jest da jedete namirnice pune proteina i vlakana koje pomažu održavanju osjećaja sitosti.

Također, voda ili ne zaslađeni čaj i kava vaši su najbolji beskalorični prijatelji u trenucima kad osjetite glad za vrijeme perioda posta.

  • Pogledajte video u kojem nutricionistica Autumn Bates predstavlja 10 najčešćih grešaka u ovoj dijeti.