Cardio trening - Ostani Fit

Kada jednom zakoračite u svijet vježbanja, vjerujemo da je prva riječ koju čujete riječ kardio. Bilo da želite smršaviti, poboljšati kondiciju ili jednostavno živjeti zdravije, kardio bi vam trebao biti važan dio svake trening rutine.

Za smanjenje zdravstvenih rizika, preporučuje se oko 150 minuta kardio treninga tjedno, no za vidljivi gubitak na težini potrebno je umjerenim intenzitetom trenirati duplo, oko 300 minuta tjedno. Da napomenemo, u ovaj izračun nije uključen trening snage, nego samo kardio trening.

Kardio - Ostani Fit

Ove brojke možda djeluju obeshrabrujuće, ali sigurno ćemo vas motivirati da kardio vježbanje češće uključite u svoju trening rutinu ako budete imali dublje razumijevanje što ono zapravo označava.

Jednostavno rečeno, kardio se odnosi na rad ritmičke aktivnosti koja podiže otkucaje srca u ciljanu zonu, zonu u kojoj se sagorijevaju masti i troše kalorije. Ako radite takvu aktivnost 10 minuta, možete ju ubrojiti u svoju tjednu minutažu treninga. Bilo koja aktivnost koja doprinosi povećanju kretanja korisna je za zdravlje i računa se pod tjednu potrošnju kalorija.

Kada shvatite koliko su veliki benefiti koje kardio trening čini za vaše tijelo u kratkom roku, htjet ćete odmah započeti sa svojom rundom!

Naime, kardio trening pomaže u sagorijevanju masnoće i kalorija, jača srce, povećava kapacitet pluća, smanjuje rizik od srčanog udara, dijabetesa i nekih oblika raka te snižava visoki kolesterol i visoki krvni pritisak.

Nakon treninga osjećat ćete se bolje, sretnije i zadovoljnije što olakšava izlazak iz depresije i anksioznosti. Osim toga, bolje ćete spavati, smanjit će vam se razina stresa tijekom dana, povećati samopouzdanje te poboljšati seksualni život. Ako želite povećati gustoću kostiju, kombinirajte kardio trening s utezima.

Cardio - Ostani Fit

Kad vi redovito trenirate, dajete i dobar primjer svojim prijateljima i obitelji. Tako nesvjesno postajete odličan motivator jer svojim primjerom povećavate želju za treningom kod bližnjih i prijatelja koji se možda ne mogu sami motivirati.

Još jedna sjajna prednost kardio treninga leži u tome što ne morate raditi sat vremena visokim intenzitetom da biste osjetili benefite. Samo jednostavna 15-minutna šetnja na vanjskom zraku može vam poboljšati raspoloženje i pomoći snižavanju krvnog tlaka.

Kad odabirete svoj tip kardio treninga, prvo razmislite što volite i želite raditi jer ćete se tada puno lakše pokrenuti. Provjerite što vam je dostupno u neposrednoj blizini i što će se najlakše uklopiti u vaš životni raspored. Npr. ako volite izlazak u prirodu, vožnja biciklom, trčanje ili šetnja odličan su izbor za vas.

Dok god podižete otkucaje srca u zonu sagorijevanja masti, gotovo svaka radnja djelovat će pozitivno. Šetnja je uvijek odličan izbor jer je to nešto što većina može raditi redovito, a nije potrebna posebna i skupa sportska oprema.

Ako ste više tip koji voli svoje treninge odraditi u zatvorenom prostoru, u teretanama imate pristup spravama za vježbanje poput bicikla, eliptičnog trenažera, trkaćih traka, veslačkog ergometra, stepera itd. Također, možete vježbati i kod kuće uz pomoć video-vježbi, online programa ili putem aplikacija. Čak i ako samo čistite kuću ili stan i uspijete podići svoj puls, možete to uračunati u kardio trening.

skakanje - Ostani Fit

Naravno da će vam prijatelji i treneri koji vas žele podučiti prenositi svoje iskustvo što je najbolje. Savjete svakako poslušajte, no to ne znači da će i vama odgovarati njihove metode. Morate sami odabrati što je najbolje za vas, zato isprobajte više varijanti i pratite kako se osjećate.

Odaberite nešto što možete raditi najmanje tri dana u tjednu kako biste ispunili preporučenu minutažu vježbanja. Pozovite nekoga da vam se pridruži ako ste osoba koja voli rad u paru ili skupini.

I ne zaboravite da je zabava glavna motivacija dok ne steknete naviku!