Bol u Ramenu - Ostani Fit

Rame ima široki i svestran raspon pokreta. Kad vam nešto pođe po zlu, to ometa vašu sposobnost da se slobodno krećete i može uzrokovati veliku bol i nelagodu.

Ramena zglob se sastoji od tri glavne kosti: humerus (kost duge ruke), klavikule (ključna kost) i lopaticu (poznata i kao lopatica).

Ove kosti su obložene slojem hrskavice. Postoje dva glavna zgloba. Akromioklavikularni zglob nalazi se između najvišeg dijela lopatice i klavikule.

Glenohumeralni zglob sačinjen je od gornjeg, kugličnog dijela kosti humerusa i vanjskog ruba skapule. Ovaj zglob poznat je i kao ramenski zglob.

Zglob ramena je najpokretniji zglob u tijelu. Pomiče rame naprijed i natrag. Također omogućava ruci da se kreće kružnim pokretima i da se kreće gore i dalje od tijela.

Rotaciona manžetna sastoji se od četiri tetive. Tetive su tkiva koja povezuju mišiće s kostima. Može biti bolno ili teško podići ruku nad glavom ako su tetive ili kosti oko manžetne rotora oštećene ili natečene.

Možete ozlijediti rame izvodeći ručni rad, baveći se sportom ili čak ponavljanim pokretima. Određene bolesti mogu donijeti bol koja putuje do ramena. Tu spadaju bolesti vratne kralježnice (vrata), kao i bolesti jetre, srca ili žučnog mjehura.

Veća je vjerojatnost da ćete imati problema s ramenom kako rastu, posebno nakon 60. godine. To je zbog toga što meka tkiva koja okružuju rame degeneriraju s godinama.

U mnogim slučajevima možete liječiti bol u ramenima kod kuće. Međutim, fizikalna terapija, lijekovi ili operacija također mogu biti potrebni.

Evo što trebate znati o bolovima u ramenima, uključujući uzroke, dijagnozu, liječenje i prevenciju.

Što uzrokuje bol u ramenima?

Nekoliko čimbenika i uvjeta može pridonijeti bolovima u ramenima. Najčešći uzrok je tendinitis rotatorne manžetne.

Ovo je stanje karakterizirano natečenim tetivama. Drugi čest uzrok boli u ramenu je sindrom udarca gdje se rotatorna manžetna uhvati između akromija (dijela lopatice koji pokriva lopticu) i natkoljenice (kuglični dio nadlahtnice).

Ponekad je bol u ramenima posljedica ozljede drugog mjesta u vašem tijelu, obično vrata ili bicepsa. To je poznato kao upućena bol. Navedena bol uglavnom se ne pogoršava kada pomičete rame.

Ostali uzroci bolova u ramenima uključuju:

artritis

rastrgana hrskavica

rastrgana manžetna rotora

natečene bursa vreće ili tetive

koštane bodlje (koštane izbočine koje se razvijaju uz rubove kostiju)

stisnuti živac u vratu ili ramenu

slomljena kost ramena ili ruke

smrznuto rame

dislocirano rame

ozljede zbog prekomjerne uporabe ili ponavljajuće uporabe

ozljeda leđne moždine

srčani udar

Kako se dijagnosticira uzrok boli u ramenu?

Vaš će liječnik htjeti otkriti uzrok boli u ramenu. Zatražit će vašu povijest bolesti i fizički pregled.

Osjetit će osjetljivost i oteklinu, a također će procijeniti vaš raspon pokreta i stabilnost zglobova. Slikovni testovi, kao što su rentgen ili MRI, mogu proizvesti detaljne slike vašeg ramena kako bi vam pomogli u dijagnozi.

Vaš liječnik može također postaviti pitanja kako bi utvrdio uzrok. Pitanja mogu uključivati:

Je li bol u jednom ramenu ili u oba?

Je li ta bol započela iznenada? Ako je tako, što si radio?

Prelazi li bol na druga područja vašeg tijela?

Možete li točno odrediti područje boli?

Boli li vas dok se ne krećete?

Boli li više kad se krećete na određene načine?

Je li oštra bol ili tupa bol?

Je li područje boli bilo crveno, vruće ili natečeno?

Boli li vas budna noću?

Što ga čini gorim i što ga čini boljim?

Jeste li zbog bolova u ramenima morali ograničavati svoje aktivnosti?

Kada treba potražiti liječničku pomoć?

Trebali biste kontaktirati svog liječnika ako osjetite vrućicu, nemogućnost pomicanja ramena, trajne modrice, vrućinu i nadraženost oko zgloba ili bol koja traje i nakon nekoliko tjedana kućnog liječenja.

Ako je bol u ramenima iznenadna i nije povezana s ozljedom, odmah nazovite hitnu pomoć. To može biti znak srčanog udara. Ostali znakovi srčanog udara uključuju:

poteškoće s disanjem

stezanje u prsima

vrtoglavica

pretjerano znojenje

bol u vratu ili čeljusti

Također, nazovite prvu pomoć ili odmah pođite pomoć ako ste ozlijedili rame i krvarite, natečeni ili ako vidite izloženo tkivo.

Koje su mogućnosti liječenja boli u ramenima?

Liječenje će ovisiti o uzroku i ozbiljnosti bolova u ramenu. Neke mogućnosti liječenja uključuju fizikalnu ili radnu terapiju, imobilizator ramena ili operativni zahvat.

Liječnik vam može propisati i lijekove poput nesteroidnih protuupalnih lijekova ili kortikosteroida. Kortikosteroidi su snažni protuupalni lijekovi koji se mogu uzimati oralno ili vam liječnik može ubrizgati u rame.

Ako ste imali operaciju ramena, pažljivo slijedite upute nakon njege.

Neke manje bolove u ramenu mogu se liječiti kod kuće. Masiranje ramena u trajanju od 15 do 20 minuta tri ili četiri puta na dan tijekom nekoliko dana može pomoći u smanjenju boli. Koristite vrećicu sa ledom ili zamotajte led u ručnik jer stavljanje leda izravno na vašu kožu može uzrokovati smrzavanje i spaliti kožu.

Odmaranje ramena nekoliko dana prije povratka u uobičajenu aktivnost i izbjegavanje bilo kakvih pokreta koji bi mogli uzrokovati bol mogu biti od pomoći. Ograničite aktivnosti i radove.

Ostali kućni tretmani uključuju uporabu nesteroidnih protuupalnih lijekova bez recepta koji pomažu u smanjenju boli i upale te komprimiranje područja elastičnim zavojem kako bi se smanjilo oticanje.

Kako mogu spriječiti bol u ramenu?

Jednostavne vježbe za ramena mogu vam pomoći u istezanju i jačanju mišića i tetiva rotora. Fizikalni terapeut ili okupacioni terapeut može vam pokazati kako ih pravilno provoditi.

Ako ste imali problema s ramenima, nakon vježbanja koristite led 15 minuta kako biste spriječili buduće ozljede.

Nakon bursitisa ili tendinitisa, svakodnevno izvođenje jednostavnih vježbi kretanja koje sprečavaju gibanje može vas spriječiti da ne smrznete rame.

Sindrom smrznutog ramena (ukrućeno rame,ograničeno) je stanje bolnog i oslabljenog ramena, uz izrazito smanjenje normalna opsega kretnji, koje pogađa 2 do 5 posto populacije. Sindrom rezultira postupnim, vrlo često neprimjetnim ograničenjem pokreta u ramenom zglobu. Zglob postupno postane krut ili ukočen (“smrznut”), pa otud i potječu njegovi nazivi. Bolesnici vrlo često nisu ni svjesni veličine problema i stupnja ograničenja pokreta. Najčešće se javlja u petoj i šestoj dekadi života, ali moguć je početak u bilo kojoj životnoj dobi. 

Izvođenje jednostavnih istezanja dva do tri dana u tjednu (pogledajte video) može vam pomoći da održite mišiće fleksibilnima i smanjite bol.