bol u listovima - Ostani Fit

Nehotične snažne kontrakcije u listovima koje traju nekoliko sekundi ili čak duže nazivaju se grčevima. Takve su kontrakcije iznimno neugodne, pogotovo ako vas uhvate na spavanju, a nastaju kada živčani sustav šalje poruku ciljanom mišiću putem motornih neurona brže nego inače.

Razlikujemo dvije vrste grčeva koji slično izgledaju i imaju isti osjećaj, ali im je uzrok potpuno drugačiji. Jedni su noćni grčevi, a drugi su grčevi uzrokovani vježbanjem.

Noćni grčevi pojavljuju se kada ste dulje fizički neaktivni, a grčevi uzrokovani vježbanjem javljaju se nakon pojačavanja treninga ili vježbanja u toploj prostoriji. 

Nažalost, grčevi mogu zahvatiti bilo koga. Noćni grčevi češći su kod trudnica, djece, osoba starije dobi, dijabetičara i osoba koje imaju poremećaj živaca. Kako bi ste smanjili noćno grčenje listova, savjetujte se s liječnikom jer postoji mogućnost da uzimate lijekove koji dodatno utječu na grčenje.

Bolovi u listovima - Ostani Fit

Grčevi se pojavljuju i kao posljedica prekomjerne napetosti, zato obratite pozornost na intenzitet vašeg treninga. Bili skloni grčevima ili ne, svakako pazite i na unos vode jer je dehidracija jedan od čestih uzroka grčeva. Također, izbjegavajte treniranje u toplim prostorijama.

Deficit magnezija u metabolizmu još je jedan od poznatih uzroka grčenja. Neravnoteža minerala u tijelu dovodi do akutnog nedostatka magnezija zato tijekom dana pripazite na unos namirnica koje sadrže magnezij, npr. orašastih plodova, sjemenki, mahunarki, integralnih žitarica, banana, suhog voća ili tamne čokolade.

Možete i kao dodatak prehrani uzimati preparate poput praha ili tableta koje sadrže magnezij. Najbolje ih je konzumirati u večernjim satima kako bi se spriječio pad razine magnezija u ranim jutarnjim satima.

grčevi u listovima - Ostani Fit

Kao bonus, možete u kupku dodati magnezijev klorid kako biste se dodatno opustili.

Kada vas ipak ulovi grč, najbolje bi bilo istezati list te ga lagano masirati. Ne brinite se što će to možda nakratko pojačati bol jer će ga posljedično i opustiti.