Koljeno - Ostani Fit

Bolovi u koljenima mogu utjecati na gotovo svaku aktivnost u kojoj biste mogli uživati, od trčanja maratona do vikend šetnje prirodom. Utvrđivanje mjesta gdje bol počinje i kada vas bole koljena moglo bi pomoći vašem liječniku da prepiše najbolju terapiju za vas.

ANATOMIJA KOLJENA

Koljeno je najveći i najsloženiji zglob u tijelu.

Ono spaja bedrenu kost, potkoljeničnu kost, fibulu (na vanjskoj strani potkoljenice) i kapicu koljena.

Koljeno je sinovijalni zglob, što znači da sadrži kapsulu ispunjenu tekućinom. Mišići bedara pružaju snagu koljenima. Ligamenti i tetive drže kosti na mjestu. Hrskavica osigurava jastučenje između kostiju, a glatka membrana postavlja ostale unutarnje površine. Ova obloga, sinovijalna membrana, izlučuje tekućinu koja pomaže strukturama u koljenima da lako klize jedna preko druge tijekom kretanja. Tjelovježba može uzrokovati bol i ukočenost kada ove strukture ne funkcioniraju normalno zbog ozljeda, bolesti, prekomjerne upotrebe ili procesa starenja.

UZROCI

Oštećene tetive ili ligamenti, artritis i infekcije mogu uzrokovati bol i ukočenost u koljenima nakon vježbanja. Međutim, stručnjaci Medicinskog centra Sveučilišta Maryland primjećuju da mjesto boli može pomoći u identificiranju uzroka. Na primjer, bursitis i artritis često uzrokuju bol u prednjem dijelu koljena. Kada simptomi potječu sa strane koljena, liječnik može sumnjati na ozlijeđene ligamente. Te se ozljede često javljaju tijekom sportova koji zahtijevaju brzo okretanje, poput tenisa ili košarke.  Nošenje krive obuće može pogoršati vaše držanje i pojačati bol u koljenima. Ako vam se čini da se nelagoda i ukočenost u koljenu postupno pogoršavaju starenjem, a radili ste vježbe za jačanje koljena, osteoartritis bi mogao biti krivac.

I mladi sportaši i sezonski profesionalci na traci za trčanje mogu iskusiti bolove u koljenima.

LIJEČENJE

Liječnici često propisuju kombinaciju terapija za liječenje bolova i ukočenosti u koljenu. Ako vaš liječnik sumnja na pretjeranu upotrebu, mogao bi vam predložiti da se s trčanja prebacite na vožnju biciklom ili plivanje. Ozljeda ligamenta često zahtijevaju potpuni odmor neko vrijeme, a zatim polagani povratak aktivnosti. Ako je ozljeda ozbiljna, možda ćete na kraju trebati operaciju.

Vježbe za jačanje i istezanje bedara, kvadricepsa i tetiva pomažu u zaštiti zglobova koljena. Obavezno bi svi trebali redovito raditi vježbe stabilnosti i mobilnosti kako bi unaprijed spriječili bolove.

Ako imate prekomjernu težinu i imate artritis u koljenima, stručnjaci iz Zaklade za artritis napominju da bi vam gubitak kilograma mogao pomoći da izbjegnete operaciju zamjene koljena.

Bol u koljenu - Ostani Fit

RAZMATRANJA

Zdravstveni radnici u Kids Health iz Nemoursa primjećuju da adolescentna neravnoteža mišićne snage u usporedbi s fleksibilnošću može povećati rizik od ozljeda koljena ili upale od prekomjerne upotrebe. Preporučuju kombiniranje cjelokupnog programa jačanja, istezanja i kondicije sa sportom kako bi se spriječilo ozljeđivanje. Sportovi koji zahtijevaju puno skakanja ili često pivotiranje, poput odbojke ili košarke, mogu zahtijevati dodatni trening za zaštitu koljena. Na primjer, slijetanje savijenih koljena ili korištenje zglobova kuka za čučanje i bočno pomicanje povući će pritisak na ligamente u koljenima.

UPOZORENJE

Manji bolovi i ukočenost u koljenu često dobro reagiraju na kućne tretmane koji uključuju odmor, modifikaciju rutine vježbanja ili protuupalne lijekove koji se prodaju bez recepta. Međutim, profesionalci na klinici Mayo predlažu da što prije posjetite liječnika ako se pojave jaki bolovi u koljenu koji vas sprječavaju da podnesete težinu, primijetite očitu deformaciju u koljenu ili primijetite značajnu oteklinu. Pogoršanje boli, vrućice, topline i crvenila u zglobu koljena također zahtijevaju hitnu medicinsku pomoć, jer ovi simptomi mogu ukazivati ​​na infekciju.

DODATNI SAVIJET

  • Pazite da ne pređete prebrzo na preteške utege
  • Vježbajte jednako jednu i drugu nogu
  • Vježbajte svoj trup
  • Redovito se istežite