Teretana - Ostani Fit

Teretana – upute za prvi trening

Započeti i stvoriti rutinu vježbanja može zvučati i izgledati zastrašujuće u početku. Čak i ako se osjećate motiviranim može vam biti malo uznemirujuće ako jednostavno ne znate što biste mogli očekivati od svog prvog fitness putovanja.

Iako postoji velika količina informacija, najbolje bi bilo započeti s vašim ciljevima.

Sjednite, razmislite i zapišite svoje ciljeve. Prema tim ciljevima usmjerite svoje istraživanje. Možete pronaći vježbe na internetu ili možete kontaktirati privatne trenere i tražiti od njih da osmisle trening za vas, te da vas vode kroz ovo iskustvo fitnessa.

Za koju god opciju se odlučite nemojte dopustiti strahu da vas sabotira. Normalna je nervoza prije prvog treninga, s obzirom na to da ne znate što vas čeka.

Umjesto da se prepustite nervozi i strahu, prigrlite ih i pretvorite u uzbuđenje.

Ulazite u novo iskustvo. U svemu treba naći zabavu i zadovoljstvo, pa tako i u svijetu fitnessa.

zagrijavanje - Ostani Fit

Započnite s lakšim treninzima, tj s lakšim opterećenjima. Nemojte dopustiti egu da vas vodi. Možete se ozlijediti ili izgubiti motivaciju ako počnete naglo, zato lagano i strpljivo krenite do svojih ciljeva. Treniranje je način života, nije sezonski sport. Mnogo je korisnije savladati jednostavne osnovne principe prije nego što se prebacite na zadatke veće složenosti.

Ako imate potrebu odmoriti se ili sjesti, slobodno to učinite bez razmišljanja o tome što će ostali misliti.

Nemojte se uspoređivati s drugima, vježbate za sebe i svoj boljitak.

Pazite da ponesete obavezno ručnik i čiste tenisice. Većina teretana u svoj kućnom redu imaju pravila poput ovih. Spremite u torbu dezodorans, vašu sportsku odjeću, odjeću za presvlačenje nakon treninga i bocu za vodu.

Nemojte se bojati pitati stručne osobe u teretani za savjet ili pomoć, oni će vam vrlo rado pomoći i objasniti sve što vas zanima.

trener - Ostani Fit

Fokusirajte se na pravilno izvođenje vježbi i pratite svoj napredak. Kako bi stekli što bolje rezultate i što prije naučili osnove vježbanja usredotočite se na treningu. Živite u sadašnjem trenutku, te nemojte dopustiti da vas nešto ometa. Mobitel ostavite u ormariću ili stišajte zvuk ukoliko ga koristite kao štopericu ili možda pratite neku od aplikacija za vježbanje.

Moguće je da ćete imati upale mišića, što je i normalno, ali ne zaboravite koliko je bitan oporavak iza treninga, koji može uključiti istezanje, rolanje na foam rolerima, hranjiv obrok, spavanje tj dobar i kvalitetan odmor.

  • Nagradite se masažom!

Tražite zanimljive treninge. Možete za kardio koristiti traku za trčanje, bicikl, ergometar, steper, HIIT trening, ples, aerobik, boks.. Mijenjajte vježbe kako vam ne bi bilo jednolično.

ergometar - Ostani Fit

Pazite da vježbate cijelo tijelo. Dakle, iako ste u svojoj rutini vježbanja usredotočeni na, recimo, kardio, možda ćete zanemariti vježbe za prsa i ramena, koji vam itekako trebaju. Neka vam prioritet bude zdravo i uravnoteženo tijelo.

Hranite se kvalitetno. Nemojte izbjegavati hranu i živjeti s osjećajem gladi. Ako niste sigurni što i kada trebate jesti, javite se stručnjacima koji vam mogu pomoći isplanirati uravnotežene obroke za vas i vaš životni stil.