Prehrana za vrijeme blagdana

Kako se ne debljati za vrijeme blagdana?

Je li moguće proći kroz blagdane bez debljanja?

Da! I ne morate živjeti na povrću od sada pa sve do Nove godine.
Svi jedva čekamo vrijeme blagdana kako bi se opustili i uživali s našim najdražima.

Vino - Ostani Fit

Pijte sa znanošću!

Mnogi odbace čašu crnog vina dok se druže s prijateljima misleći kako su “dobri”. Energija koju dobivamo iz različitih nutrijenata nije ista.

Energetski 1 gram proteina i ugljikohidrata oslobađa 4 kcal, 1 gram masti oslobađa 9 kcal, a alkohol oslobađa sedam kalorija po gramu.

BLagdani - Ostani Fit

Ali vino, viski i pivo imaju različite fiziološke učinke na ljudsko tijelo što je puno složenije od samo brojanja kalorija u boci.

Otkriveno je da vino sadrži protuupalna, neuroprotektivna i antivirusna svojstva. Jednostavno rečeno, prilično je dobro za tebe.

Alkohol poboljšava osjetljivost na inzulin. Poboljšanje osjetljivosti na inzulin je vrlo dobra stvar jer to znači da vaše tijelo može bolje koristiti ugljikohidrate koje ste upravo pojeli iz čokolade na božićnom drvcu. Loša osjetljivost na inzulin znači da će te iste čokolade biti sklonije skladištenju u obliku masti.

Pijemo li za vrijeme blagdana kuhano vino s cimetom zapravo pomažemo gubitku masti Dokazano je da cimet može poboljšati osjetljivost na inzulin.

U osnovi budite svjesni kalorija, ali nemojte zanemariti nauku i magiju hrane i pića.

Kuhano Vino - Ostani Fit

Recept za zdravo začinjeno kuhano vino

Pokušajte napraviti ovaj lagani, zdravi, aromatični recept za kuhano vino!

Sastojci:

• Pola boce crnoga vina
• Jedna štapić cimeta
• Jedna oguljena i narezana naranča (zadržite koru, te na kraju dodate malo kore u kuhano vino)
• Dva klinčiće
• Jedna žlica stevije (prirodni zaslađivač od biljke podrijetlom iz Južne Amerike)
• Stavite sastojke u lonac i lagano kuhajte 6-8 minuta
• Pazite da ne proključa

Kava - Ostani Fit

Pijte kavu!

Kofein ubrzava metabolizam, zbog čega je čest sastojak u mnogim suplementima za sagorijevanje masnoća. Djeluje tako što razgrađuje masno tkivo stimulirajući živčani sustav, koji zauzvrat signalizira masnim stanicama da razgrađuju masnoće.

Voda - Ostani Fit

Hidrirajte se!

Kada se probudite popijte čašu vode. Prema boji mokraće možete provjeriti jeste li popili dovoljno tekućine. Ukoliko je mokraća taman pojačajte hidrataciju.

U vodi se nalaze razna stanična tijela, nutrijenti i elektroliti, ona ima ulogu otapala u našem organizmu, te tonira mišiće, održava tlak, regulira toplinu..
Kako bi smanjili unos kalorija, prije obroka popijte čašu vode.

Za Blagdane smo izloženi raznim finim slasticama, te svakako pretjerujemo u tom periodu. Smanjite gladne oči tako što ćete piti više vode za vrijeme druženja s vašim najdražima.

Uživajte u Blagdanima i uživajte u hrani. Imajte samo na umu da ovaj period sami sebe disciplinirate. Sve možete probati, no to ne znači da trebate i sve do kraja pojesti.

Trenirajte cijelu godinu, kako bi na ove posebne dane mogli uživati bez grižnje savjesti.