Dobra prehrana - Ostani FIt

Prehrana i loše navike

KAKO PROMIJENITI LOŠE PREHRAMBENE NAVIKE?

Bok ekipa, nadam se da svi trenirate i da ste uspjeli s novogodišnjim odlukama. Ali ako ipak niste nastavite čitati ili nam se slobodno javite za savjet.

Prije nego pročitate tekst do kraja, probajte se prisjetiti razloga zbog kojeg ste krenuli vježbati. Znam da vam ne moram pisati natuknice jer je jedan od glavnih motiva, odnosno pokretača: želim jesti što god hoću, koliko god hoću, ali da ne brinem o broju na kućnoj vagi.

Većina nas je krenula teretanu nadajući se da će nam vježbanje u teretani biti dobar alibi za lošu prehranu jer je to tako komplicirano, zar ne? Zapravo, kada ste na početku, jednostavnije se čini pojačati trening ili dodati još koji trening u tjedan dana, nego pripremiti zdravi doručak, zar ne?

Nažalost, da.

Najgore je ako ste to primijetili na svojoj koži, a još je gore ako i dalje niste baš ništa poduzeli u vezi toga. Naravno, sve ovisi koji vam je cilj i ako ste zaista krenuli vježbati samo zato da bi mogli više jesti nekvalitetne namirnice, dapače u tome uživate i uopće ne brinete o kilogramima ili kućnoj vagi, vaš izbor. No čak i tada, ako vam već nije stalo do izgleda, vremena koje trošite na vježbanje ili novaca, trebali biste razmisliti kako loša prehrana utječe na vaše zdravlje i pozabaviti se kvalitetom života na „duže staze“.

Ergometar - Ostani Fit

KVALITETAN TRENING NIJE RAZLOG ZA LOŠU PREHRANU


Ali ako ste jedan/jedna od onih kojima je stalo do svega navedenog, kvalitetnim treningom nećete „poništiti“ sve ono loše što ste pojeli ili mislite pojesti nakon treninga. Trening nije „pretvarač“ loše prehrane u mišiće, niti trening može potrošiti te kalorije tako kako ste vi zamislili. Metabolizam je vrlo kompleksan zbog čega će se većina tih loših namirnica opet pohraniti u obliku masnih naslaga, bez obzira na trajanje treninga ili frekvenciju (broj treninga u tjednu). Osim toga, s lošom prehranom sigurno nećete moći napraviti svoje najbolje treninge niti ćete imati energije ili kondicije za odraditi kvalitetan trening kako biste to napravili da se hranite pravilno. Uglavnom su takvi treninzi pravo gubljenje vremena, novaca, ali i strpljenja ako vježbate s osobnim trenerom.

I ŠTO SADA?

Znam da početnicima ovakve informacije ne zvuče jednostavno i da je već sama organizacija vremena za treninge ogroman uspjeh u životu. Organizirati prehranu je svakako korak iznad toga i zvuči kao nemoguća misija pa se svi radije priklonite jačem i/ili češćem vježbanju u tjednu kako biste „nadoknadili“ nedostatak volje i mašte prilikom pripremanja zdravijih obroka. Ali nitko od vas ne traži da krenete vježbati i potpuno iz korijena promijenite i svoju prehranu. Ako do sada niste imali običaj doručkovati, niste imali običaj redovito kuhati, piti kavu bez šećera ili ste imali običaj pojesti nešto slatko nakon ručka, u redu je, ljudi smo. Kako ste stekli takve navike, s vremenom ćete steći nove. Jer su to samo navike, odnosno ponašanje koje ste toliko puta ponovili da je prešlo u rutinu.

KRENITE S DORUČKOM

Mijenjanje navika, rutine se radi malim, jednostavnim koracima i promjenama, u fazama koje su vam prihvatljive i održive na duži period, a u kojima nema velikog izlaska iz zone ugode. Primjerice, možete krenuti s promjenom navike ubacivanja doručka u dan. Uzmite si tjedan dana kako biste si pripremali doručak bez obzira na to kakav je plan prehrane nakon toga (Kako znate da ste usvojili naviku doručka? Kada svane jutro, a vi se budite gladni ????). Nakon tih tjedan dana, zadržavajući naviku doručka, posvetite se večeri i za večeru jedite namirnice koje su prikladne za to doba dana. Potražite recepte, isprobavajte ono što vam se sviđa. Nitko vas ne tjera da jedete istu večeru ili da jedete „slanu večeru“ ako pred spavanje volite jesti slatko. Potom se prebacite na recepte za ručak zadržavajući naviku kvalitetnog doručka i večere. Kod ručka je vrlo jednostavno što možete skuhati veću količinu i podijeliti na dva ili tri dijela pa od ručka dobiti i dodatan obrok ili čak dva.Ako ne volite jesti iste obroke u danu, međuobroci nikada nisu bili problem jer vrlo jednostavno možete ubaciti nekakav proteinski puding, posni sir ili proteinsku čokoladicu koja će upotpuniti vaš dnevni jelovnik.

Doručak - Ostani Fit

PLAN PREHRANE SE UČI

Kao što možete primijetiti, promjena prehrambenih navika je proces promjene ponašanja, dnevne rutine koja se uči, koji traje. Nitko nije svoje navike promijenio preko noći jer se ne radi o jednom obroku, nego o planu prehrane i vašem ponašanju u odnosu na njega, odnosno rutini koja se ponavlja kroz dan, iz dana u dan. Stoga,ako zaista želite promjene u svom izgledu i zdravlju,ako želite više snage na treningu ili bolju kondiciju, morate promijeniti i svoje ponašanje u odnosu na prehranu. Vježbanje je sigurno već jedan od kvalitetnih koraka u promjeni ponašanja na tom putu, ali nije jedino i konačno rješenje, kao ni isprika za kvalitetnu prehranu, nego baš suprotno, trebao bi biti prvi korak i jako dobar razlog zašto promijeniti i prehrambene navike.

Za kraj zapamtite jedan ljudski savjet: greške se događaju. Budite uporni, prisjetite se svog cilja iz dana u dan i bez obzira na brzinska rješenja, ne pripremljenost, bez obzira na preskakanje obroka, uvijek nastavite gdje ste stali. Kao što ni kvalitetan trening nije razlog za lošu prehranu, odnosno isprika za kvalitetnu, tako ni odustajanje nikada nije bila opcija ako imate cilj.

Plan Prehrane - Ostani Fit