Prehlada - Ostani Fit

Prehlada – naoružajte svoj imunitet

Prehlada je infekcija gornjih dišnih puteva uzrokovana mnogim različitim virusima.

Prehlada se prenosi kapljicama iz zraka zaraženim virusom ili izravnim kontaktom s zaraženim izlučevinama. Simptomi obične prehlade uključuju kašalj, grlobolja, kašalj, kihanje i curenje iz nosa.

Prehladu ne uzrokuje boravak na hladnom vremenu, no potiče bliski kontakt sa zaraženim osobama. Za liječenje se mogu koristiti lijekovi bez recepta, nisu potrebni antibiotici.

Nema lijeka, nema cjepiva.

Poznato je da više od 200 različitih vrsta virusa uzrokuje prehladu, a rinovirus uzrokuje otprilike 30% -40% svih prehlada odraslih.

Rinovirus se množi najbolje na temperaturama u nosu. Stope rinovirusne infekcije dosežu vrhunac od rujna do studenog i od ožujka do svibnja. Ipak, rinovirus može uzrokovati bolest u bilo koje doba godine. Drugi često upleteni virusi uključuju koronavirus, adenovirus, respiratorni sincicijski virus i virus parainfluence.

Toliko različitih virusa može uzrokovati običnu prehladu i zato što se novi virusi prehlade stalno razvijaju, tijelo nikada ne izgrađuje otpornost na sve njih. Iz tog razloga prehlade su čest i ponavljajući problem.

Zapravo djeca u predškolskoj i osnovnoj školi mogu imati šest do 12 prehlada godišnje, dok adolescenti i odrasli obično imaju dvije do četiri prehlade godišnje.  

Prehlada se najčešće javlja u jesen, zimi i proljeće.  

Propolis - Ostani Fit

Obična prehlada je najčešća virusna infekcija u svijetu i glavni je uzrok posjeta liječniku i propuštenih dana iz škole i posla.  

Ako vam simptomi potraju traje dulje od šest dana, moguće je da ste počeli s aktivnostima čim ste se počeli osjećati bolje.

Moguće da traje dulje, jer ste pod stresom koji loše djeluje na imunološki sustav i organizam ili možda ipak imate alergiju.  

Za vrijeme prehlada potreban vam je odmor kako bi vam san pomogao u borbi s virusima.

  • Potrudite se piti dovoljno tekućine poput vode, čaja, juhe.  

Nekoliko jednostavnih napitaka će pomoći:

  • Nasjeckajte na sitno korijen đumbira i skuhajte kao čaj. Nakon što se malo ohladi, dodajte med i sok od limuna, limete, naranče ili grejpa.
  • Nasjeckani đumbir prokuhajte u vodi, ostavite da odstoji tri do pet minuta te dodajte čaj koji volite. Procijedite i dodajte sok od limuna, med i propolis.
  • Napravite limunadu s mlakom vodom i dodajte med.
  • Skuhajte cimet u vodi, ohladite pa dodajte med i propolis.
  • U blender ubacite mrkvu, grejp i naranče (ili neke druge citruse) dodajte malo vode ili čaja od đumbira, med i propolis

Sokovi od bilo kojeg svježeg voća odlični su za imunitet, možete dodati propolis, med, đumbir, limun, naranču, limetu, cimet, macu, proteine konoplje, protein kikirikija… budite kreativni i izaberite svoju najdražu kombinaciju zdravlja.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *