TimFitness- Ostani Fit

Mitovi o prehrani

Bok svima, mi smo tim nutricionista i fitness trenera koji vam žele prenijeti svoje znanje i koji bi vam htjeli pomoći u postizanju vaših ciljeva.

Kao temu prvog našeg članka uzela bih neke mitove o prehrani i dala vam pravilan savjet, pa krenimo.

Krumpir - Ostani Fit

1. Krumpiri debljaju – pogrešno

Ovo pogrešno mišljenje potiče od shvaćanja da tokom dijete za mršavljenje treba izbaciti sve namirnice bogate ugljikohidratima, prije svega krumpir i tjesteninu. Ako jedete krumpire ili bilo koje namirnice bogate ugljikohidratima ne znači da ćete se udebljati pogotovo ako pazite da hranu unosite u umjerenim količinama, pazite na način pripreme namirnica (treba izbjegavati prženje) i izbjegavajte visoko kalorijske dodatke kao što je putar, raznorazne sosove i sireve.

2. Dijete u kojima se kombiniraju namirnice djeluju – pogrešno

Ovo vjerovanje potiče od mišljenja da digestivni trakt neefikasno probavlja obroke kojima su unijete razne vrste namirnica. Veoma malo namirnica su siromašne ugljikohidratima ili proteinima, uglavnom je svaka namirnica kombinacija ovih glavnih nutrijenata.

Sistem za probavljanje ima enzime koji savršeno dobro razlažu sve vrste namirnica koje unesemo obrokom. Dijete u kojima se preporučuje unos samo određenih vrsta namirnica, dok druge treba potpuno izbaciti iz upotrebe – treba izbjegavati.

Voće - Ostani Fit

3. Doručak se treba sastojati samo od voća – pogrešno

Voće je uglavnom siromašno kompleksnim ugljikohidratima, koji su neophodni tijelu poslije gladovanja tokom noći. Za doručak je dobro pojesti nešto u obliku crnog kruha, integralne kifle, žitarice itd. jer su dobar izvor ugljikohidrata koji osiguravaju dovoljno energije za napore tokom prije podneva.

4. Postoje čarobne namirnice koje tope suvišne kilograme – pogrešno

Smatra se da grejpfrut ili ananas tope kilograme, premda su bogate prirodnim vlaknima koja stvaraju osjećaj sitosti sa minimalnim brojem kalorija.

Voda - Ostani Fit

5. Nije dobro piti dok jedete – pogrešno

Ovo vjerovanje potiče od teorije da ako pijete dok jedete, tekućina koju unosite rastvara želučanu kiselinu što usporava probavu i doprinosi debljanju. Ovakvo shvaćanje ne samo da nije dokazano već se zna da se unošenjem vode uz obrok poboljšava probava.

Unošenje alkoholnih pića, zašećerenih sokova u većim količinama samo za sebe doprinosi debljanju, bez obzira da li se unose tokom obroka ili nezavisno od njih.

Sendvic - Ostani Fit

Kako uspješno mršavjeti ?

Nemojte upropastiti dijetu, ona treba postati stil vašeg života, inače ćete vrlo brzo nadoknaditi izgubljene kilograme, čak i dodati koji.

Cilj treba biti sporo topljenje viška kilograma, sasvim je dovoljno izgubiti 0.5kg tjedno.

Važnije je izgubiti 10 cm oko struka za 6 mjeseci za opće zdravlje nego broj kilograma koji ste izgubili. Smanjite unos prije svega teško probavljivih masnoća.

Povećajte unos svježeg voća, povrća i negaziranih žitarica, smanjite unos alkohola i zaslađenih bezalkoholnih pića, izbjegavajte slatkiše.

Vježbajte makar 3 puta tjedno i pokušajte pješačiti 30 min. dnevno. Nemojte eliminirati ni jednu vrstu namirnica i pijte 2 litre vode dnevno.