Glad - Ostani Fit

Kako umanjiti osjećaj gladi?

Kao što znamo kad smo u periodu mršavljenja dolazi do čestog osjećaja gladi što je normalno i za početak ovog članka da definiramo što je to glad i zašto se javlja i kakve oblike gladi imamo.

Glad je osjet u organizmu izazvan nedostatkom hrane, praćen osjećajem neugode, grčevima, mučninom, općom slabosti i psihičkim klonućem.

Sad kad znamo što je glad, ali zašto se javlja glad ?

Osjećajem gladi i sitosti upravljaju dva hormona: grelin (potiče osjećaj gladi) i leptin (potiče osjećaj sitosti). Kad se najedemo želudac i crijeva šalju signal mozgu da smo siti te nas ujedno hormon sitosti opušta i doprinosi osjećaju ugodnosti. Prazan želudac luči grelin, koji informira endokrine žlijezde mozga o nedostatku hrane u sustavu za probavljanje i javlja se osjećaj gladi.

Također nedostatkom sna smanjuje se koncentracija hormona leptina, a povećava koncentracija grelina te stoga imate naglo povećanje gladi i pojačani apetit.

Jedan od razloga odnosno oblika gladi je onaj zbog kojeg zapravo i jedemo, a to je potreba za energijom i javlja se nakon nekog određenog vremena i to je dosta individualno, ali osjećamo znakove gladi koji su gore navedeni. Drugi oblik gladi ili razlog se javlja kad nam je dosadno ili smo tužni te je uglavnom psihološkog karaktera odnosno naziva se emocionalna glad.

Zato prijeđimo na temu ovog članka odnosno to kako umanjiti osjećaj gladi na nekoliko jednostavnih načina.

1. VEĆI UNOS HRANE BOGATE PROTEINIMA

Prvi i glavni način koji će vam pomoći u smanjivanju osjećaja gladi je veći unos hrane bogate proteinima, kao što sam već spominjao o svojim prethodnim člancima preporučuje se da to bude od 1,6 g do 2,2 g po kilogramu bezmasne tjelesne mase te također osim što nam veći unos pomaže u zadržavanju mišićne mase. Hrana bogat proteinima(meso,riba te ostali kruti izvori), uglavnom ima veći volumen te nas tako drži duže vremena sitim.

Jaje - Ostani Fit

2.UNOS VOĆA I POVRĆA

Osim što je voće i povrće izvrstan izvor vitamina i minerala, uglavnom ima veći volumen na malo kalorija i ujedno je bogato vlaknima te se iz tog razloga preporučuje da si uz svaki veći obrok ubacite neko povrće u obliku salate ili priloga te u međuobroke uvrstite neko voće.

Povrće - Ostani Fit

3.UNOS TEKUĆINA BEZ KALORIJA

Ovdje mislim prvenstveno na vodu, ali možete ubaciti i neki zero napitak i ovo će vam pomoći u zavaravanju psihe i želuca jer nećete osjećati više toliku glad, a i ponekad kad mislimo da smo gladni zapravo smo samo žedni te vam stoga preporučujem da svaki put kad osjećate glad prvo popijete čašu vode da se uvjerite jeste li stvarno gladni ili ste bili samo žedni.

Voda - Ostani Fit

4.UNOS KAVE/KOFEINA

Iako je kava isto zero napitak s razlogom sam htio posebno ukazati na to da kofeinski napitci pomažu kod suzbijanja osjećaja gladi i ujedno vam daju energiju, ali naravno u ničemu ne treba pretjerivati iz razloga koje sam spominjao u svojem prethodnom članku o spavanju jer vašem tijelu treba dosta vremena da izbaci samo pola sadržaja kofeina. Također kofein povećava razinu vaše napetosti i može povećati iritiranost i stres.

Kava - Ostani Fit

5.ŽVAKAĆE GUME

Još jedan način pomoću kojeg možete smanjiti osjećaj gladi je žvakanje žvakaće gume. Prema nutricionistima koji su vodili istraživanje, žvakanje žvakaće gume dodatno stvara slinu u ustima i stimulira živce u mišićima vilice koji šalju signale sitosti mozgu. Zato žvakanje ublažava osjećaj gladi, iako kod nekih ljudi budi dodatno osjećaj gladi tako da dosta ovisi , meni osobno pomaže kod suzbijanja osjećaja gladi. Zato vam preostaje da probate jer ništa ne gubite.

Žvakanje - Ostani Fit

6.PRONAĐITE ZANIMACIJU

Zadnji, ali ne i manje bitan način smanjenja osjećaja gladi je taj da si nađete neku zanimaciju. To može biti bilo što, bitno je da maknete misli o toga da razmišljate o hrani. Neki od primjera su lagana šetnja psa, pospremanje kuće, čitanje knjige i slično.

Šetnja - Ostani Fit

ZAKLJUČAK

· Uz praćenje nekih od ovih savjeta sigurno će te smanjiti osjećaj gladi i odraditi period mršavljenja bez pola muke, ali nikako ne smijemo zaboraviti to da pazite da vašu prehranu čini 80% nutritivno bogata hrana, a preostalih 20 % se počastite što će olakšati period definicije dodatno i još jedna stvar izbjegavajte restrikcije ikakve što se tiče hrane jer trebate razmišljati da je to što radite održivo na duge staze.

INSTAGRAM:@zelickristian

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *