Hrana - Ostani Fit

Kada jesti doručak, ručak i večeru?

Kada je u pitanju zdrava prehrana, često razmišljamo o tome kako pronaći najbolji omjer između voća, povrća, proteina i ugljikohidrata. Međutim, jeste li ikada razmišljali o tome kada je najbolje jesti?

Jesti obroke u pravo vrijeme donosi i brojne koristi. Pomaže vam u održavanju zdrave tjelesne težine i razine energije, a možete se i učinkovito boriti protiv smanjivanja vjerojatnost razvoja raznih bolesti.

I kako možete odrediti kada je najbolje vrijeme za jelo?

Prikupili smo nekoliko važnih podataka za vas uz pomoć kojih ćete moći isplanirati najbolji raspored prehrane. Pripremili smo i nekoliko savjeta kako lako implementirati ovaj način prehrane i uravnotežiti ga s vašim aktivnim načinom života, te na taj način postići optimalno zdravlje.

Kada je najbolje jesti doručak?

Doručak je najvažniji obrok dana jer već prvim obrokom određujete obrazac šećera u krvi ostatak dana, što znači da doručak trebate pojesti u prvom satu nakon što se probudite. Bilo bi idealno ako svoj prvi obrok imate između 6 i 10 sati, jer će to odrediti i vrijeme vašeg sljedećeg obroka.

Priuštite si doručak svakog jutra koji će vas napuniti s dovoljno energije.

Osim vremena, važno je i ono što jedete za doručak, jer to ima ogroman utjecaj na ostatak dana. Da biste izbjegli nagli i nagli porast razine šećera u krvi, izbjegavajte peciva i slatku kavu. Umjesto toga, odaberite kombinaciju cjelovitih žitarica, proteina i masti, kao što su npr. tostirani kruh s maslacem od kikirikija i jagode.

Doručak - Ostani Fit

Kada je najbolje jesti ručak?

Vaš metabolizam dostiže maksimum svakog dana između 10:00 i 14:00, stoga se potrudite pojesti ručak negdje u ovom vremenskom razdoblju, jer ćete na taj način iskoristiti svoj ubrzani metabolizam.

Ručak bi trebao biti lakši obrok od doručka i večere. Obično je vrijeme ručka razdoblje u kojem je još uvijek potrebno održavati koncentraciju na poslu ili u školi, ali najveći je problem što mnogi nemaju vremena za njegovu kvalitetnu pripremu. To znači da mnogi ljudi naručuju ručak upravo u restoranu, tako da nema ništa loše u tome što i dalje posežete za visokokvalitetnim hranjivim tvarima koje će osigurati nesmetano funkcioniranje vašeg tijela.

Kada je najbolje vrijeme za večeru?

Kada planirate najbolje vrijeme za večeru, imajte na umu da ga pojedete oko četiri do pet sati nakon što pojedete ručak. Ako je negdje između 17 i 18 sati, znači da ste upravo uhvatili zadnji sat kada je metabolizam u tijelu još uvijek povišen, a onda počinje usporavati.

Pripremite večeru dovoljno rano, ali definitivno ne prije spavanja.

Imajte na umu da duži vremenski interval između večere i spavanja ima bolji učinak na vaše tijelo. Vaše tijelo obavlja mnoge funkcije održavanja, oporavka i odmora preko noći, tako da ti procesi ne mogu biti dovoljno učinkoviti ako se još uvijek metaboliziraju.

Večera - Ostani Fit

Što se preporučuje jesti za večeru?

Savjeti za održavanje rasporeda prehrane

Vjerojatno se slažete da je ravnoteža između posla ili škole, vježbanja i prehrane pravi izazov za sve nas. Da biste ovu ravnotežu učinili što jednostavnijom, evo nekoliko savjeta:

Planirajte unaprijed: Ako je moguće, planirajte sve obroke unaprijed. Kad znate da će vam ponestati vremena, jedan od obroka možete pripremiti dan ranije, a sutradan ga jednostavno pregrijati ili možete dovršiti i pripremiti samo prilog.

Eksperimentirajte: Dok ne nađete najoptimalnije vrijeme za jelo, pokušajte svakoga dana malo promijeniti vrijeme prehrane i promatrajte kako to utječe na vas. Kad promijenite način prehrane, brzo ćete shvatiti da vježbanje navečer više nije prikladno za to, a možete ga odgoditi za jutro, kada će vaše tijelo reagirati puno bolje.

Bez obzira na raspored, ne smijete zaboraviti konzumirati zdrave i korisne sastojke koji su ključni za zdravo tijelo.