namirnice za mršavljenje - Ostani Fit

10 namirnica za mršavljenje

JAGODE

Uskoro nam dolazi sezona jagoda i svakako trebamo iskoristi ovo veličanstveno voće. Želite vitku liniju do ljeta i ne znate što pojesti za međuobrok? Jagode su odličan izbor za vas jer se sastoje pretežito od vode (91%) , malo ugljikohidrata (7,7%), masti (0,3%) i proteina (0,7%) . 

100g jagoda sadrži svega 32 kilokalorije pa su stoga odličan izbor za niskokaloričan međuobrok. Ovo slatko i osvježavajuće voće bogato je antioksidansima  kao što je vitamin C, antocijani, tanini koji povoljno djeluju na zdravlje. Najbolje ih je konzumirati svježe,  uzmite 1 šalicu (oko 150 g) jagoda koje možete kombinirati i s drugim voćem ili dodati smoothiu.

jabuka - Ostani Fit

JABUKA 

Ukoliko želite skinuti višak kilograma do ljeta na Vašem jelovniku svakako treba biti jabuka. Istraživanja su pokazala da konzumacija jabuke može imati pozitivan utjecaj na metabolizam lipida, vaskularnu funkciju, upalne procese i kontrolu tjelesne težine. 

Srednji plod jabuke ima oko 4 g prehrambenih vlakana koja povećavaju osjećaj sitosti nakon obroka i odgađaju glad. Jedna od glavnih komponenata jabuke je jabučna kiselina, koja pomaže u probavi i doprinosi snižavanju post-prandijalnog odgovora glukoze u krvi i inzulina.  Jabuka sadrži polifenolne spojeve kao što su procijanidi koji mogu spriječiti povećanje kolesterola u krvi.

PREBIOTICI

Kada je u pitanju gubitak tjelesne mase, bakterije u probavnom sustavu  imaju vrlo važnu ulogu. Prebiotici su neprobavljivi sastojci hrane koji povoljno djeluju na organizam  tako što stimuliraju rast i aktivnost određenog broja bakterija u debelom crijevu. Oni služe kao hrana korisnim bakterijama  te im tako omugućavaju da prevladaju nad potencijalno štetnim bakterijama, čime pogoduju cjelokupnom zdravlju domaćina.

Posljednje studije su pokazale da prebiotici potiču osjećaj  sitosti , doprinose gubitku tjelesne težine i sprečavaju pretilosti. Smanjuju  upalu i simptome povezane s upalnim bolestima crijeva tako što potiču peristaltiku crijeva i skraćuju vrijeme prolaska hrane kroz probavni sustav.

šparoge - Ostani Fit

ŠPAROGE

Zašto jesti šparoge? Imaju malo kalorija a sadrže puno nutrijenata, dobar su izvor antioksidansa (vitamin E,Vitamin C,kvercetin,kamferol, antocijani), doprinose zdravlju probavnog sustava zbog sadržaja vlakana, korisne se za vrijeme trudnoće zbog folne kiseline. Utječu na smanjenje krvnog tlaka jer su dobar izvor kalija. Osiguravaju 6% dnevnog unosa kalija u samo pola šalice šparoga, odličan izbor pri planiranju prehrane s ciljem redukcije viška kilograma je 1 šalica ima oko  32 kcal. Jednostavne su za pripremu.

Zahvaljujući odličnom sastavu konzumacija šparoga doprinosi smanjenju razine kolesterola u krvi i riziku za razvoj bolesti srca. 

BOROVNICE

Borovnice su namirnica koja se zbog pozitivnih učinaka na zdravlje čovjeka već dugi niz godina koristi u ljudskoj medicini. Izvor su antocijana (koji daje i specifičnu boju plodova), vitaminima A, E, C i B skupine, taninima te mineralnim tvarima poput kalija, forsfora, kalcija i željeza. Sastav polifenola u borovnicama omogućava  odličnu borbu protiv bakterija prisutnih u usnoj šupljini te probavnom i urinarnom traktu.

Dobar su izvor antioksidansa te dobrinose zdravlju srca i krvnih žila, razine kolesterola u krvi te pozitivno utječu na zdravlje i funkcije mozga. Zahvaljujući maloj kalorijskoj vrijednosti ( 100g borovnica/ 56 kcal) i odličnom okusu mogu se konzumirati samostalno ili kombinirati s brojnim namirnicama. 

MALINE

Maline su bobičasto voće koje karakterizira odlična okus i niska kalorsijska vrijednost. Bogate su vlaknima ( oko 6,5g vlakana na 100g malina) zbog čega su odličan odabir koji daje osjećaj sitosti, te pridonosi normalnoj funkciji probavnog sustava. Dobar su izvor C vitamina, a sadrže i vitamine E, K i B kompleksa. U sastavu mineralnih tvari poesbeno se ističe mangan, kojim se zadovoljava 32% dnevnog unosa, te sadrži i željezo, kalcij, bakar, magnezij i kalij. Zahvaljujući odličnom sastavu pridonose očuvanju srca i krvožilnog sustava, štite organizam te smanjuju rizik za nastanak dijabetesa.


Ukoliko poželite nešto slatko maline su odličan odabir nakon kojega vas sigurno neće peći savjest.

batat - Ostani Fit

BATAT

Ukoliko ste počeli izbjegavati običan krumpir, ali vam i dalje nedostaje nešto slično tome batat je pravi odabir za vas. Namirnica poznata kao slatki krumpir, upravo zbog slatkog okusa, poznata je po bogatom sastavu fitokemikalija posebice beta karotena. Dobar je izvor vitamina A, C i E, mineralnih tvari poput kalcija, kalija, magnezija i fosfora. Pozitivni učinci kao snižavanje razine kolesterola u krvi, antioksidativno i antibakterijsko djelovanje pripisuju se fitokemikalijama i polifenolnim spojevima.

Može se pripremiti na brojne način i kombinirati sa različitim namirnicama što ga uz nisku kalorijsku vrijednost, na 100g oko 85 kcal, čini namirnicom koju ćete sigurno odabrati kada budete planirali što jesti.

ARTIČOKA

Namirnica spcifična gorka okusa čija je konzumacija zabilježena u najstarijim ljudskim civilizacijama. Sastav karateriziraju gorke tvari, vitamin A te flavonoidi kojima se pripisuju zdravstveni učinci. Odličan je niskokaloričan ( oko 47 kcal na 100g ) odabir kojim se može potaknuti ubrzan protok žuči te se koristi pri liječenju jetre i žučnog mjehura, pozitivno utječe na razinu kolesterola u krvi, koristi kod lošeg rada bubrega i mjehura, protiv probavnih mučnina i problema sa probavom.