Low Carb - Ostani Fit

Kada spomenemo dijetu ili mršavljenje, mnogima je prva asocijacija odricanje hrane bogate ugljikohidratima.

Iako pretjerana količina ugljikohidrata može uzrokovati debljanje, to ne znači da ugljikohidrati nisu poželjan dio jelovnika osoba koje žele smanjiti tjelesnu težinu.

Ako ste se ikada pitali možete li konzumirati ugljikohidrate i istovremeno mršavjeti, u nastavku ćete saznati na koje načine je to moguće.

Dijeta Low Carb - Ostani Fit


JEDITE UGLJIKOHIDRATE NA DRUGAČIJI NAČIN

Krumpir je jedna od namirnica koja je bogata vlaknima zbog čega će nas brzo zasititi, a osim toga sadrži ugljikohidrate koji nam mogu dati puno energije za trening.

Međutim, ako krumpir konzumirate u obliku čipsa, uz ugljikohidrate i vlakna unijet ćete jako puno dodatnih kalorija jer je pržen na ulju i kao takav vrlo lako može dovesti do debljanja.

Sljedeći put kada odlučite pripremiti zdravi obrok i iskoristiti krumpir kao prilog, jednostavno ga skuhajte ili ispecite u pećnici s malo kokosovog ulja. 

Low Carb Dijeta - Ostani Fit


LOW-CARB DIJETA NIJE NUŽNO KETOGENA DIJETA

Tijekom keto dijete jedete manje od 50 grama ugljikohidrata dnevno, ali konzumirate veliku količinu masti. Ketoza je proces tijekom kojeg tijelo umjesto ugljikohidrata sagorijeva tjelesnu masnoću, a može biti od velike koristi ljudima koji imaju dijabetes ili pomoći u borbi protiv pretilosti.

Međutim, low-carb dijeta, za razliku od ketogene, podrazumijeva unos 100-150 grama ugljikohidrata dnevno. Ovu količinu možete unijeti s nekoliko komada voća i malom količinom hrane bogate ugljikohidratima, poput krumpira.

Obrok - Ostani Fit


DEBLJANJE JE MOGUĆE ČAK I UZ LOW-CARB DIJETU

Mnogi koji su na low-carb dijeti posegnu za hranom s velikom količinom masti i kalorija zbog čega također mogu razviti probleme s tjelesnom težinom. Zato je važno dozirati hranu, jer pretjerivanje s hranom koju jedete tijekom low-carb dijete može vas udebljati, pogotovo ako ste skloni posezanju za hranom iz dosade ili navike.

Drugim riječima, ako ste na low-carb dijeti, pripazite s unosom masne hrane jer vas prevelike količine mogu vrlo lako dovesti do prevelikog dnevnog kalorijskog unosa i na kraju rezultirati debljanjem.

Povrće - Ostani Fit


UGLJIKOHIDRATI NISU NUŽNO “NEZDRAVI ŠEĆERI”

Iako se škrob u probavnom traktu razgrađuje na glukozu i time podiže razinu krvnog šećera, ugljikohidrati u žitaricama razlikuju se od onih u čokoladi. Dok se kuhinjski šećer, odnosno saharoza, sastoji od molekula glukoze i fruktoze, škrob u žitaricama se sastoji samo od glukoze.

Zbog toga žitarice imaju viši glikemijski indeks, odnosno brže se razgrađuju od hrane koja sadrži saharozu. Zbog toga ih možete iskoristiti prije treninga, kada vam je potreban brzi izvor energije kako biste u svakoj vježbi dali svoj maksimum i postigli bolje rezultate.

Zobene pahuljice - Ostani Fit


NAMIRNICE BOGATE VLAKNIMA

Vlakna su neophodne tvari za normalno funkcioniranje probavnog sustava, a korisna su i ako želite smršavjeti.

Topiva vlakna koja se nalaze u nekim namirnicama (primjerice zobi) mogu vam pomoći u mršavljenju tako da stvore dugotrajan osjećaj sitosti, a uz to mogu i smanjiti razinu lošeg kolesterola.

Kako biste unijeli dovoljno vlakana i stvorili osjećaj sitosti, trebali biste često jesti kombinaciju povrća i žitarica te piti puno vode.

Hrana - Ostani Fit


UGLJIKOHIDRATI ZA BOLJE RASPOLOŽENJE

Prehrana bez ugljikohidrata kod mnogih može uzrokovati preosjetljivost, nagle promjene raspoloženja i smanjiti koncentraciju. To se događa jer ugljikohidrati igraju važnu ulogu u izlučivanju serotonina, odnosno hormona sreće.

Točnije, omogućuju triptofanu (aminokiselini) da s lakoćom prijeđe krvnu barijeru mozga. Triptofan se nakon toga pretvara u serotonin, a serotonin u melatonin koji je zaslužan za kvalitetan san.

Dakle, ugljikohidrati osiguravaju bolje raspoloženje, pomažu vam brže zaspati i bolje spavati, a sve su to važni faktori za mršavljenje.

Smile -Ostani Fit